Pakora – gustare indiana

March 20, 2012

Eu le gasesc o idee absolut geniala din bucataria indiana. Sunt, deobicei, servite ca antreuri sau gustari rapide. Sunt vegane, delicioase, crocante si fiecare le poate face cat de condimentate/aromate are chef. Din cate mai stiu eu, se mananca si ele cu diverse chutneys, adica sosuri de-ale lor. pakora-vegan-gustare-indian-de-post-faina-de-naut

Am sa explic acuma rapid cum se fac si cantitatile sunt cam pentru 4 persoane. In total dureaza 30 min, daca si atata.

Intai se taie legumele (vreo 500g sau ceva mai mult chiar) si se presara cu sare, ca sa se moaie putin. Eu pun de obicei zucchini, ceapa, morcov, cartofi si uneori bostan. Deobicei, in oras, au si conopida si vinete, dar mie nu mi se par prea de efect in contextul asta. Cartofii si morcovii trebuiesc taiati foarte subtire (max 3 mm) si bostaneii tot relativ subtire. Ceapa se taie in bucati mai mari (ca sa nu se arda cat se prjesc celelalte :P) adica in 4/6/8 in functie de cat de mare este.

Pentru aluat se amesteca: 250g faina de naut (gram flour), 1/3 lingurita de praf de copt, 1/2 lingurita de chimion pudra, 1 lingurita de boia (daca nu e prea iute) si 1 lingurita de curry cu 300 ml apa.

Legumele se scurg, daca au lasat apa, se adauga aluatul, se amesteca si se prajesc in ulei incins (o friteusa e ideala aici). Trebuie avut putin grija la pusul legumelor, adica sa fie puse pe rand, cu o lingura/furculita ca sa nu iasa o omleta.  Ele oricum se mai leaga intre ele, dar daca sunt prea multe la un loc nu mai au acelasi farmec al aluatului crocant din jur. Se scot pe un servetel de hartie si se mananca imediat.

pakora-gustare-indiana-de-post

Chutney de curmale

In castronelul cu sos maroniu din prima poza este un sos dulce, tot indian, care mi se pare ca se potriveste foarte bine cu pakora. E foarte simplu – se fierb niste curmale cu apa, sare, putin ghimbir, chimion si zahar pana se moaie si scade apa si apoi se fac pure.

Comentarii

  1. Rites Doina

    Buna ziua ,azi am facut si eu pakora cu legume,cand am facut aluatul mie mi-a iesit cam gros la 250g faina si 300 apa,asa ca l-am mai subtiat cu apa.In rest foarte bune,as fii vrut sa vad fiecare etapa cum preparati pakora ca sa-mi dau seama de grosimea aluatului cum trebuie sa fie.

    • Adresa postala: M.Viteazu nr.29 Bl.D-1Sc.A Ap.7
    Reply
    1. ilinca

      Mersi pentru comentariu. Am sa verific ce e cu apă și dacă am timp incerc sa fac si un video, să vezi pas cu pas :). Spor și voi e buna!

        Reply

    Leave a Reply to ilinca Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>