Negresa cu visine si glazura de ciocolata

January 13, 2013

Asta cred că este prima rețetă de prăjitură pe care am încercat-o eu la viața mea. Deci este întradevăr foarte simplă și în plus și cu ingrediente la îndemână! Vișinele și glazura le-am adăugat mai târziu, ca să împac cererea tatei, care vroia o prăjitură cu vișine, feblețea mamei pentru ciocolată și interesul meu de a face prăjituri vegane.

negresa-cu-visine-de-post-vegan

Se amestecă  2 căni de făină,1 cană de zahăr, 1/3 cană de cacao și un pachețel de praf de copt. Se adaugă 1 cană de borș, 5 linguri darnice de gem și 1 cană de ulei, dar pe rând ca să nu se formeze cocoloașe. Cantitatea asta ajunge pentru o tavă dreptunghiulară obișnuită, ceva mai mare decât jumătate de tavă de aragaz. Pentru o tavă de aragaz puteți dubla liniștiți cantitățile. Se pune la cuptor, la foc mijlociu, și după aproximativ 10 minute se adaugă o cană de vișine scurse. La sfârșit, după ce s-a răcit puțin (nu de tot) se poate adăuga și o glazură de ciocolată amăruie.

Observație: Prăjitura este bună, pufoasă și plăcută, dar nu este sofisticată. Are însă aerul acela plăcut de prăjitură de pe vremuri. Asta ca să știți la ce să vă așteptați.

Ca variație puteți adăuga și nuci măcinate în aluat.

prajitura-visine-ciocolata-de-post-vegan

Comentarii

  1. Ada

    Hei, Ilinca, ti-am descoperit blogul din intamplare.

    Ce de minuni ai aici, se cunoaste ca-ti place sa gatesti ! Mi te-am imaginat ca pe soricelul acela din “Ratatouille” care facea o combinatie de alimente, apoi inchidea ochii si savura gustul si apareau artificii si luminite in jurul lui, semn ca traia momentul. :P
    Stiu sigur ca n-am rabdare sa fac asa multe combinatii cu fel de fel de ingrediente interesante, ai admiratia mea.

    Negresa de post o fac si eu (am o reteta de pe internet, de mai demult), doar un pic altfel (diferentele sunt: o cana de apa in loc de bors, 1/2 cana de ulei in loc de o cana de ulei, 3 linguri cu varf de cacao, mai putin de o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu stins cu otet sau lamaie in loc de praf de copt).
    Culmea, si mie-mi place cu visine mai mult, deci in loc de gem pun dulceata de visine. In timp am mai adaugat una-alta in ea sa vad ce se mai potriveste si acum mai pun: un pic de tot de sare, esenta de rom, scortisoara, zahar vanilat, nuci rupte bucatele (sau 2 linguri de nuca de cocos daca nu am nuci).

    Nu ma compar cu tine, am dat de negresa si m-am bagat si eu in seama unde stiu. :”>

    PS 1: Pentru c-ai spus de interes sa faci prajituri vegane, am descoperit recent o prajitura de post cu cocos, am facut-o si a iesit exact ca in pozele de acolo si foarte buna la gust. Poate o sa-ti placa si tie, e aici:
    http://www.lauraadamache.ro/2010/11/prajitura-de-post-cu-cocos.html#

    PS 2: sper ca sunteti bine amandoi :) nu v-am vazut de muuuult timp.

    Ada Varlan

      Reply
      1. Ilinca Tudose

        Oh, mersi! Comparatia cu soricelul e foarte simpatica, dar cam nemeritata… Cat despre negresa, chiar e o idee buna sa pun mai putin ulei, e un pic grasa. Am sa incerc sa o imbunatatesc dar nu am avut timp. De exemplu vreau sa incerc suc de mere in loc de bors :D. Om vedea…
        Stiam prajitura Laurei Amandache, dar nu aveam nici o impresie la prima mana, de la cineva care chiar a incercat-o. Mersi!
        Noi suntem foarte bine amandoi, sper ca si voi la fel!

          Reply

      Leave a Reply to Ilinca Tudose Cancel reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked *

      You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>