Unul din tipurile mele preferate de masa este cel cu “asamblare individuala”. Mai sus este un burrito (aproape, caci nu are fasole) pentru 3 persoane. Ideea despre care vorbesc este de fapt lipii + cateva umpluturi + sosuri, astfel incat fiecare musafir isi poate face combinatia preferata. Este un tip de masa excelent pentru musafiri, macar din cand in cand, din urmatoarele motive:
- Dat fiind implicarea directa esti tentat sa apreciezi mancarea mai mult. Ai “muncit” la ea, dar nu destul incat sa-ti treaca pofta ;).
- Este placut sa alegi (daca optiunile nu sunt covarsitoare)
- Pregatitul mesei se petrece mai putin in bucatarie si mai mult la masa, cu toata lumea
- Sunt nesfarsite optiuni si variatiuni pentru umpluturi si sosuri, mai rapide sau mai complicate.
Burrito este un sandwich mexican, rulat in lipie tortilla. Ca orice mancare traditionala are nenumarate retete si ingrediente, dar comune par a fi orezul, fasolea, guacamole si ardei iuti (halapeno). Este foarte popular si in America, aproape la fel de popular ca shawarmele in Romania.
- 70g orez
- 200g ardei
- 150g ceapa
- 100g soia uscata
- 1/4 lgt. piper
- 1/4 lgt. usturoi granulat
- 1/2 lgt. boia dulce
- 1/2 lgt. chimion
- 1 avocado
- 1 catel de usturoi
- 1 rosie
- 3 lipii tortilla
- ardei iute murat
- lamaie
- ulei
- sare
- Orezul se fierbe cu sare.
- Ceapa si ardeii se taie felii subtiri si se prajesc impreuna, cu putina sare.
- Soia se fierbe cu sare si se strecoara cand e gata. Se prajeste cu toate condimentele si sare, daca mai e nevoie. Se prajeste putin si chiar inainte de a fi servita, ca sa ramana calda si sa nu se usuce prea tare.
- Pentru sosul guacamole se face piure avocado, cu usturoi, sare, zeama de lamaie si putin ulei. Rosia si ceapa se pot amesteca direct cu avocado sau se pot face salata separat.
- Lipiile se incalzesc putin inainte sa asamblati burito, intr-o tigaie. Cateva secunde pe fiecare parte, ca sa devina mai elastice.
- Pentru un burrito adevarat se adauga si niste fasole, preferabil fiarta si prajita cu sare si foarte putina ceapa.
Cel putin la fel de bune dar mai simple sunt si wrap-urile mediteraneene.
Am repetat reteta de vreo 5-6 ori, deja! Ne-a scapat niste zeama de lamaie si in compozitia cu fasole si ceapa si a iesit trasnet! Multumim !
Salut! Am descoperit recent blogul tău, la fel de recent ca și pasiunea mea pt gătit. Pentru că e post de 40 și ceva de zile o să mă supun chiar la o provocare Julie&Julia-nă, de a încerca să gătesc 40 de rețete din cele propuse de tine. Sunt foarte entuziasmată. Și acum întrebarea. Lipiile de la Auchan de exemplu îs pline de e-uri. Unde aș putea găsi o alternativă decentă? Mulțumesc și keep inspiring us că eu citesc rețetele tale și de plăcere, chit că nu le încerc în momentul cu pricina.
Buna Maria, si eu sunt la fel de entuziasmata de provocarea ta!
Lipii tortilla nu stiu sa gasesti alt fel (fara E-uri). Insa poti face de casa, dupa o reteta de tortilla sau chapatti (o varianta indiana foarte asemanatoare). Eu nu am o reteta pe blog insa gasesti nenumarate variante pe net.
La nevoie poti folosi lipii libaneze, care au mai putine E-uri, daca nu chiar deloc, dar au alta textura, sunt mai tari si mai greu de muscat, motiv pentru care mi se par mai putin potrivite in contextul asta.
Pingback: Burrito jambon