Aloo paratha: turte indiene cu cartofi (vegan)

August 17, 2015

2015 June-2317

Paratha este una din multele turte indiene. Straturile separate de aluat sunt distinctive, ca un aluat foietaj mai rudimentar. Traditional nu e umpluta cu nimic, iar asa simpla se potriveste de minune cu orice curry. Umpluta, cum va propun eu, merge si simpla sau numai cu o salata sau un sos cremos de caju, pentru o masa mai lejera. In restaurante se servesc mai tot timpul calde, dar mie imi par foarte bune si reci. Dupa gustul meu sunt o mancare foarte potrivita pentru drumetii, caci nu se strica usor, sunt usor de transportat in orice conditii si au destule calorii. In plus au o aroma de-a dreptul irezistibila, daca va plac condimentele indiene. Nu sunt ele cea mai nutritiva mancare, dar de gustoase si multumitoare nu li se poare reprosa nimic.

2015 June-2307

Turtele ies subiti, destul de elastice si, cand sunt abia prajite, au o mini-crusta crocanta pe alocuri. Cartofii se simt ca piure doar ocazional, in rest aproape se contopesc cu aluatul. Ramane aroma, gustul si o metoda buna de a pastra straturile de aluat separate.

2015 June-2310

In poze apare si un curry de viete, pentru care urmeaza sa adaug reteta in curand. Turtele insa sunt super bune si singure, nu e nevpoie sa asteptati reteta pana sa le incercati.

2015 June-2287

De data asta am facut si cateva poze cu preparatul, poate ajuta pe langa explicatiile stufoase. 

2015 June-2291

Aloo paratha - turta indiana cu cartofi (vegan)
Yields 6
Paratha este una din multele turte indiene. Straturile separate de aluat sunt distinctive, ca un aluat foietaj mai rudimentar. Turtele din reteta ies subiti, destul de elastice si, cand sunt abia prajite, cu o mini-crusta crocanta pe alocuri. Cartofii se simt ca piure doar ocazional, in rest aproape se contopesc cu aluatul. Ramane aroma, gustul si o metoda buna de a pastra straturile de aluat separate.
Write a review
Print
Aluat
  1. 15 g seminte de in macinate*
  2. 110 g apa calduta
  3. 160 g faina
  4. 15 g amidon
  5. 1 vf. cutit praf de copt
  6. sare
Umplutura
  1. 170 g cartofi
  2. 80 g ceapa
  3. 1/4 lgt. chimion (seminte intregi)
  4. 1 vf. cutit garam masala**
  5. 1/4 lgt. boabe de mustar negru (optional)
  6. 1 vf. cutit boia iute
  7. sare
  8. ulei
Instructions
  1. Cartofii se pun la fiert cu apa.
  2. Pentru aluat se amesteca semintele de in cu apa calduta, invartind de cateva ori, pana devine aproape opaca apa. Se lasa 5 minute.
  3. Se amesteca restul ingredientelor si apoi si cu apa. Se lasa aluatul deoparte.
  4. Intr-o tigaie se pun cateva linguri de ulei in care se prajeste ceapa taiata marunt, semintele de chimion si mustar. Eu pun ulei indestulator cat sa acopere fundul tigaii. Pentru piure nu mai adaug alta grasime in afara de asta. La sfarsit se potriveste la gust de sare, boia iute si garam masala.
  5. Cartofii se fac piure, se adauga ceapa si condimentele si se potriveste la gust, daca mai e nevoie. Se lasa la racit.
  6. Aluatul se imparte in 6. Se intinde in cercuri subtiri de ~2mm. si se pun deoparte, presarate cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de masa.
  7. Piureul trebuie sa fie rece inainte sa se umple turtele. Se pune cate o lingura buna in mijlocul fiecarei turte, se aplatizeaza si se indreapta marginile piureului. Se impatureste aluatul pe deasupra, avand grija sa nu se suprapuna chiar toate indoiuturile in acelasi loc. Nu e grav daca se intampla asta, dar partile alea vor fi putin mai tari si aluatul nu va avea timp sa se coaca de tot.
  8. Bulcile astfel formate se intind incet, cu putina faina presarata si pe masa si pe deasupra lor, pana ajung de aproximativ 3 mm. Se prajesc pe ambele parti, la foc mijlociu, cu vreo 1/2 lgt. ulei.
Notes
  1. **Garam masala este un amestec de condimente indiene, cu o aroma mai degraba dulce, as zice eu (datorita scortisoarei). Se gaseste la preturi rezonabile in mai toate magazinele online de condimente.
  2. * Este foarte important sa fie macinate. Semintele de in se pot macina si cu un blender de mana, cu lamele cat de cat ascutite. Eu le macin cu un blender de mana, de 450W, pe care il am de cativa ani.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/
2015 June-2295  

Comentarii

  1. Paula

    Salut Ilinca!
    Fiind vegana de scurt timp imi iau inspiratia de pe bloguri, siteuri, si imi place mult la tine ‘acasa’. As vrea sa incerc aceasta reteta – arata minunat, cred ca gustul e divin – dar e vreo posibilitate sa pt o varianta fara gluten?
    Multumesc mult,
    Paula

      Reply
      1. ilinca Post author

        Buna Paula! Ce fain ca esti vegana :). Sper ca nu iti e prea greu, mai ales asa la inceput. Eu inca nu am avut nevoie sa gatesc fara gluten, asa ca nu iti pot spune din experienta personala. Iti trimit insa un mail cu o reteta dintr-o carte in care am mare incredere, cartea pe care abia a scos-o Vegan Richa.
        Ma bucur ca mi-ai scris si ca te inspira si blogul meu.

          Reply
      2. Daniela Marcu

        Yeeey!! Am toate ingredientele si de data asta! Garam masala se poate prepara foarte usor si dupa retetele de pe google, in cazul in care nu e de gasit prin magazine. ;)
        Arata grozaav! Initial am crezut ca ne pregatesti ceva papica cu umplutura de linte..sau gomboti cu prune, la extrema dulce. :P hihi

          Reply

        Leave a Reply to Paula Cancel reply

        Your email address will not be published. Required fields are marked *

        You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>