Pesto verde vegan

February 19, 2014

pesto vegan pesto genovez_2

Daca vreti sa incepeti cu o reteta de pe blogul meu (si va place busuiocul), cu asta sa incepeti! Este cel mai bun pesto pe care  l-am mancat eu pana acum*.

pesto genovez reteta vegana

*Intrucat imi place foarte tare pesto-ul, am mancat destul de multe feluri, cateva zeci, din destul de multe tari. Asta spun ca sa va conving ca nu vorbesc chiar cai verzi pe pereti. Si din toate (inclusiv cele cu branza dinainte sa ma las de asa ceva), tot asta e preferatul meu. Acuma, ca sa nu  induc pe nimeni in eroare, trebuie sa mai spun si ca mie imi plac pesto-urile cremoase, branzoase, bine legate. Daca va place genul ala facut de casa italian – ulei cu bucatele de usturoi, busuioc si seminte de pin, mnah, nu mai incercati reteta mea.

reteta pesteo verde vegan

Traditional pesto se face cu seminte de pin. Acestea sunt insa destul de scumpe si ca sa pui in cantitati suficiente pentru un pesto cremos, pretul devine chiar exorbitant. Asa ca am cautat alternative pana am gasit una mai mult decat multumitoare : caju. Este destul de gras incat sa ii dea o aroma branzoasa, destul de moale cat sa iasa o crema placuta fara sa necesite inmuiere si destul de lipsit de alte mirosuri ca sa deranjeze (spre deosebire de nuci, alune, seminte de floarea soarelui sau bostan).

pesto vegan reteta

Desigur, semintele de pin prajite au o aroma inconfundabila, dar pe langa busuioc si usturoi nu se mai simt asa tare. Eu presar cateva proaspat prajite peste paste/macaroane/supe/tartine sau ce mancare o fi in care folosesc pesto-ul.

Pesto verde vegan
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Prep Time
10 min
Ingredients
  1. 130g caju
  2. 10g usturoi (2-3 catei normali sau unul foarte mare)
  3. 50g ulei de masline
  4. 40g ulei floarea soarelui/rapita sou tot de masline
  5. 80g busuoic
  6. 7-8g sare
Instructions
  1. Se spala busuiocul, se curata usturoiul si se amesteca toate cu blenderul (eu fac cu cel de mana) sau cu robotul pana sunteti multumiti de cat de cremos este.
Notes
  1. Se pune in borcanase cand este gata si se acopera cu un strat de ulei, ca sa nu se oxideze.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

reteta pesto de post

 Idei de mancaruri cu pesto

1. Salate de paste.

Salata rece de paste cu pesto, rosii si cubulete de tofu in saramura. Ideea cu tofu in saramura in contextul asta e a lui D. si mie mi se pare de-a dreptul geniala. Recomand cu foarte mare caldura!

Salata, tot de paste, cu rosii cubulete, pesto si dovlecei prajiti. E salata mea preferata de paste :D.

2. Supe crema cu topping de pesto. Supe iernatice si simple ca de cartofi sau praz ar fi primele pe lista insa eu ador si supa crema de sfecla cu pesto. Pe langa o completare mirifica la gust si aroma, arata si foarte bine!

3. Salata de cartofi natur cu pesto si poate un pic de tofu, poate chiar afumat daca va place.

4. Humus cu pesto. Fie humus amestecat direct cu pesto, fie (varianta pe care o prefer eu) – un strat de humus si un strat de pesto.

5. Gnocchi cu sparanghel si pesto.

Bonus. Idee dintr-o carte, pe care eu vreau sa o incerc de multa vreme: pizza cu pesto. Pizza cu aluat bun si subtirel, cu un strat sanatos de pesto si atat. Idee incercata si placuta insa este pizza si cu pesto: cate un varf de lingurita de pesto presarat din loc in loc peste pizza. E tare bun, insa trebuie sa fie o pizza rezonabil de aerisita, ca sa nu se piarda printre ceapa-rosii-porumb-masline-cartofi-cascaval(vegetal)-ciuperci-spanac-ananas-ardei-dovlecei-vinete. 

 

Comentarii

  1. Pingback: Humus cu pesto de busuioc | Gourmandelle.com

  2. Pingback: BAZELE GATITULUI VEGETARIAN – PARTEA II | Asociatia Vegetarienilor din Romania

  3. Pingback: „Paste” crude de dovlecei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>