Grau in sos de migdale cu leustean si legume cu usturoi (vegan)

December 12, 2015

Titlul s-ar putea sa nu para atat de apetisant pe cat este mancarea de fapt. Sper ca pozele sa remedieze putin din asta. Este una din cele mai originale, elegante si potrivite pentru musafiri mancaruri pe care le fac eu. Spun potrivit pentru musafiri pentru ca totul poate fi pregatit dinainte si doar incalzit sau prajit (brocoli + cartofi) inainte de a fi servit, ceea ce inseamna doar cateva minute petrecute in bucatarie. 

Sosul asta a fost dragoste la prima vedere. E perfect. Si e iernatic. E gros, hranitor, usor afumat, cald si cu un gust bland care se formeaza in gura. Graul e usor dulce, sosul sarat si cu doar o nota de acreala. Legumele completeaza textura, gustul si aromele. Cartofii si brocoli prajit cu usturoi sunt legumele cheie, iar migdalele si leusteanul intregesc farfuria asta minunata, asa ca nu sariti peste ele. Leustean proaspat ar fi si mai bun, insa la vremea asta s-ar putea sa fie cam greu de gasit. 

Grau in sos afumat de migdale. Mancare gourmet vegana.

Oricat mi-as dori de mult sa-mi fi venit asa o idee, trebuie sa recunosc ca reconstruirea retetei e singurul merit pe care il am. Mancarea am descoperit-o la un restaurant din Bath (Anglia), pe nume Acorn (=ghinda). Poza originala o gasiti mai jos. 

Reteta vegana cu grau, migdale, brocoli

Grau in sos de migdale, cu leustean si legume prajite cu usturoi (vegan)
Serves 3
Write a review
Print
Pentru sos
  1. 100 g arpacas
  2. 60 g migdale macinate
  3. 150 g apa
  4. 1,5 lgt. zeama de lamaie
  5. 3/4 lgt. sare
  6. 1 vf. cutit boia afumata
Pentru legume
  1. 300 g cartofi noi
  2. 200 g brocoli
  3. 1 ceapa rosie
  4. Partea alba de la un praz
  5. 2 catei de usturoi
  6. leusteam, preferabil proaspat
  7. 2 lg migdale intregi
  8. ulei pentru prajit
Instructions
  1. Arpacasul se fierbe cu sare.
  2. Cartofii, preferabil mici, se spala si se pun la fiert in coaja, cu sare.
  3. Migdalele se macina si se prajesc intr-o tigaie, amestecand continuu, pana miros prajit si partea alba devine aurie. Pentru un sos alb ca in poza, trebuie migdale decojite de pojghita maronie. Se gasesc in magazine sau pe internet si gata decojite.
  4. Migdalele prajite se amesteca imediat la blender, cu apa, sare, lamaie si boia afumata. Apa se adauga treptat. Cand e gata arpacasul se amesteca si se potriveste la gust.
  5. Ceapa se taie in doua si se pune la prajit intr-o tigaie cu putin ulei, cu partea taiata in jos si cu capac. Prazul se taie felii groase si se aseaza in aceeasi tigaie.
  6. Cand ceapa e gata se goleste tigaia si se prajeste brocoli taiat bucatele mici, cu usturoi si sare. Se lasa cu capac la prajit, ca sa se moaie cat mai repede. Daca e gatit o perioada prea indelungata brocoli isi pierde culoarea.
  7. Cartofii se fierb doar pe trei sferturi. Se taie felii si se prajesc in aceeasi tigaie.
  8. Midgalele se maruntesc putin si se prajesc cu sare.
  9. Se aseaza in farfurii, sosul intai apoi legumele si pe deasupra se presara migdale si leustean.
Notes
  1. Puteti folosi orice alt amestec de legume va place. Dintre cele de mai sus brocoli si cartofi sunt cele care vin cel mai bine, dupa parerea mea.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/
 Vegan dish acorn vegetarian kitchen

vegan almond sauce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>