La mine acasa sfintisorii se fierb intr-un sirop de miere si zahar, astfel incat devin moi si insiropati aproape ca o savarina. Probabil datorita puterii obisnuintei, mie numai astia imi plac, iar de cei care se gasesc pe toate drumurile, ca o paine unsa cu miere si cateva bucati de nuci pe deasupra sunt constant dezamagita.
Asa ca, pentru mine, secretul succesului este siropul foarte dulce si nuca buna, rasa/data prin maisna foarte fin. Dar asta e o chestie de gust, stiu. Aluatul este unul cat de cat pufos de paine, cu ceva mai mult zahar. Nu pun nici lapte, nici oua, vanilie sau alte mirodenii pentru ca toate se gasesc in sirop. Pentru insiropat amestec apa cu zahar, un strop de esenta de portocale si ceva zahar vanilat si le pun la fiert pana se topeste zaharul. Sfintisorii se fierb cateva minute in sirop si cand s-au muiat destul se presara cu nuca si zahar.
O varianta de aluat ar fi : 500g faina, 1 pliculet de drojdie uscata, 3 linguri de ulei, un praf de sare, 3 linguri de zahar, 275-300 ml apa. Se lasa 40 min la crescut si inca 10-20 in tava, inainte de a fi pusi la cuptor.