Curry-le roșu nu are mai nimic de-a face cu pudra galbenă la care ne referim noi deobicei drept “curry” (în afară de iuțeală). În primul rând este o pastă, chiar dacă o cumperi de la magazin și în al doilea rând are ingrediente mai ușor de procurat. De obicei cea din oraș este și foarte iute, asa ca este mai practic să o faci singur. De aceea, in reteta mea nu apare nici un ingredient curry roșu.
Se călesc în puțin ulei de măsline 3 ardei capia roșii, 5 căței de ustuoi, 2 chili (+/- după gust), 4 cm ghimbir proaspăt, 2 lg turmeric, 3 cepe , 1 fir de iarbă de lămâie, 1 lg zahăr, 3 lg boia și sare. Când s-au muiat legumele, se iau de pe foc și se pasează. Jumătate din sosul ăsta se pune într-o oală separat, se adauga o cană de apă, puțină sare, 150 g soia cubulețe și se lasă să fiarbă. Între timp se taie 1 vânătă mare și se prăjește cu ulei, sare și 1 lg boia la foc mic. Se amestecă sosul, soia cu sosul ei și vânăta, se fierb câteva minute împreună și se potrivesc de gust. Cândva printre astea se fierbe și orezul.