Ziua lui S. e a treia zi de Craciun. Eu ma bucur de onoarea sa-i fac tortul. Dat fiind exigenta lui si asezarea norocoasa a zilei, torturile ies mai bogate si dichisite decat altele. Anul asta tortul este de ciocolata si castane si a fost apreciat fara retineri de toata lumea.
Tort vegan de ciocolata si castane
2015-01-04 04:24:36
Serves 16
Un tort delicios cu ingrediente usor de gasit.
Prep Time
1 hr
Total Time
6 hr
Blat
- 340 g faina
- 50 g cacao
- 240 g zahar
- 3 lgt. praf de copt (~1,5 pliculete)
- 1 lgt. rasa bicarbonat de sodiu
- 400 ml lapte vegetal (recomand Alpro cu vanilie)
- 160 ml ulei (preferabil rapita)
- 2 lgt. esenta de vanilie
Crema
- 345 g piure de castane (Raureni)*
- 120 g ciocolata neagra vegana (~55% cacao)
- 80g margarina vegana la temperatura camerei
Glazura
- 200 g ciocolata vegana
- 80 ml lapte de soia
Siropul
- 100 ml apa
- 1/2 cana zahar
- 1 lgt. esenta de vanilie
- 1 lg. zeama de lamaie
Optional
- Visine confiate sau din compot, fara samburi pentru pus in crema
- Rodie, alune, rozmarin pentru decorat
Instructions
- Se incalzeste cuptorul la 180°C sau la foc mijlociu.
- Pentru blat se amesteca bine ingredientele uscate apoi se adauga tot restul. Se amesteca repede si numai pana se omogenizeaza, nu mai mult.
- Se unge o tava cu diametrul de 26cm cu putin ulei si se presara faina. Se toarna compozitia si se pune la cuptor.
- Se coace aproximativ 40 minute, sau pana aluatul pare tarisor si elastic cand e apasat usor cu degetul la mijloc.
- Se pregateste crema, in timp ce blatul este la cuptor, ca aici http://laminesubnuc.ro/2014/12/tort-mousse-de-castane/ .
- Blatul se lasa la racit 5-10 minute in tava, apoi se rastoarna pe un fund. Siropul se pregateste dupa ce ati scos blatul, ca sa il turnati fierbinte. Mai exact se amesteca apa, zaharul si lamaia pana incep sa fiarba si se topeste zaharul. La urma se adauga si vanilia.
- Blatul se taie in 2, se insiropeaza fiecare parte si se pune crema de castane la mijloc, lasand de o parte cateva linguri pentru "trufe" (~1 lgt. fara varf pentru o trufa). Daca vreti, puteti adauga si cateva visine confiate sau din compot, la mijloc.
- Tortul si crema ramasa se pun la frgider.
- Se topeste ciocolata la bain-marie, amestecand si laptele. Se intinde peste tort.
- In ~1 ora crema de castane ar trebui sa fie intarita. Se scoate si se formeaza trufele. O sa va trebuiasca un paharel mic, dar un pic inalt cu ceva cacao prin care sa le invartiti dupa ce le formati. Datorita cremei de castane din compozitie, majoritatea pudrei de cacao se va umezi, nu o sa ramana ca pe trufele obisnuite.
- Eu am decorat cu rodii, rozmarin, alune de padure prajite, alune de padure in zahar caramelizat si trufele din crema. Recomand sa decorati imediat ce intindeti glazura, ca sa se prinda decoratiunile.
- Se lasa la frigider cateva ore ca sa se intareasca toate cremele. Probabil 4 ore ajung, dar eu l-am lasat peste noapte.
Notes
- *Crema de catane se gaseste la supermarketuri mari, la raionul de gemuri. In Iasi se gaseste la Auchan si Kaufland cel putin.
La mine sub nuc https://laminesubnuc.ro/