Kusheri este o mancare egipteana care ocupa un loc fruntas ca popularitate. Se vinde pe strada, la fast-food-uri, de regula la niste preturi derizorii. E gustos, multumitor, putin iute si hranitor. Este o mancare simpla si relativ rapida, care imi aduce tot timpul aminte de Egipt, cu lumina, aromele si strazile lui mereu surprinzatoare.
Ingredientele il recomanda drept mancare de iarna, asa ca acum pare un moment bun sa o introduc.
Daca cineva vrea si reteta vizuala, e toata aici dedesubt. Numai apa lipseste.
- 40 g linte verde muiata peste noapte
- 150 g orez basmati
- 50 g paste mici (ca pentru supa)
- 1 cuite naut fiert (400 ml)
- 1 cutie de rosii cubulete
- 4 cepe mijlocii
- 1 lgt. boia iute
- 1 lgt. piper macinat
- 1 lgt. chimion
- 1 vf. cutit scortisoara
- 1 vf. cutit nucusoara
- 4 foi de dafin
- 2 catei mari de usturoi
- 2 seminte de cardamon negru*
- 4 linguri de ulei
- sare dupa gust
- Lintea si macaroanele se fierb dupa instructiunile lor, cu destula apa si sare.
- Orezul se clateste in apa rece (ca sa nu ramana prea lipicios) si se fierbe in 1 l apa cu sare (ca sa nu se lipeasca). Se scurge imediat ce e gata.
- Nautul se clateste si se amesteca toate ingredientele fierte, cu 2 lg. ulei si sare, daca mai este nevoie.
- Pentru sos se calesc 2 cepe taiate marunt, impreuna cu toate condimentele. Dupa ce a inceput sa se moaie ceapa se adauga si usturoiul maruntit si apoi sosul de rosii. Se potriveste la gust sarea, poate si boiaua daca nu e destul de iute. Se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, vreo 5 minute.
- Celelalte 2 cepe se taie pestisori si se prajesc cat sa fie un pic crocante. Se presara peste orez si sos, in farfurie.
- Se serveste cald. Amestecul cu orez poate fi reincalzit intr-o tigaie cu capac, la foc mijlociu si amestecand din cand in cand.
- * Daca nu gasiti cardamon negru il puteti inlocui cu 1 vf. de cutit de boia afumata. Mirosul lui e mai complex, dar principalul e cumva afumat. Daca nu, merge si fara.
Si va las cu un rasarit de pa muntele Sinai.