Englezii au conceptul de friptura de duminica foarte adanc inradacinat. Auzi “Sunday roast” in sus si-n jos, mai ales in jurul weekendului. Veganii englezi au inlocuit, desigur, baza fripturii de duminica cu una produsa fara suferinta si cruzime: nuci si linte. Nut roast-ul pare foarte popular si se bucura de faima lui in sine insa pentru vegani (si vegetarieni) a primit si distinctia de friptura de duminica.
Ca sa fie clar, e friptura doar prin faptul ca e “fripta” la cuptor. Nu incearca sa imite nimic si nu seamana cu nimic vazut de mine. Are o crusta tare si destul de groasa, dupa parerea mea delicioasa datorita alunelor/nucilor/caju-ului din el. In mijloc e mai degraba uscat (dar nu foarte) si destul de sfaramicios.
- 100 g linte verde
- 100 g nuci + caju + alune de padure
- 200 g ciuperci champignon
- 150 g ceapa
- 1 lgt. usturoi pudra
- 1 lgt. oregano
- 1/2 lgt. cimbru
- 2 lg. pasta de tomate
- sare
- ulei pentru prajit
- 150 g ceapa
- 300 ml rosii cubulete din conserva
- 1 lgt. chimion
- 2 lg. seminte de in macinate (optional)
- 1 lgt. boia dulce
- sare
- 10 curmale taiate cubulete
- 20 ml. vin sec
- Lintea se lasa la muiat aprox. 30 min, pana se umfla vizibil. Apoi se pune la fiert cu un pic de sare.
- Cuptorul se incalzeste la 180ºC.
- Ceapa se taie marunt si ciupercile felii. Se pune ceapa la calit. Dupa 3 min. se adauga si ciupercile. Se prajesc pana s-au muiat amandoua.
- Nucile se toaca marunt. Nu se dau prin masina pentru ca trebuie sa ramana bucatele mici ca sa se simta textura si gustul mai bine. Se pot pune la robotul de bucatarie putin, cat sa nu iasa chiar pudra.
- Lintea si ceapa cu ciupercile se paseaza cu blenderul. Se adauga condimentele si nucile si se amesteca bine.
- Se pune compozitia intr-o forma si se pune la cuptor. Se coace aproximativ 1 ora.
- De obicei eu am vazut nut roast-ul facut in tavi lunguiete ca pentru chec. Cel din poza este format intr-un castron si rasturnat pe o hartie de copt, ca sa maximixez suprafata cu crusta.
- Se serveste cu legume la cuptor, poate mazare si sosul de mai jos.
- Ceapa se taie cubulete si se pune la calit, cu sare si chimionul. Cand ceapa a devenit putin transparenta se toarna vinul si restul ingredientelor. Se lasa sa fiarba cateva minute, pana se moaie curmalele. Se potriveste la gust si se paseaza cu blenderul.