Reteta asta este una dintre cele la care am lucrat cel mai mult. Sunt tare incantata de rezultatul final, insa imi dau seama cat de subiectiv e gustul pastilor. La pasca, sarmale si zacusca fiecare familie pare sa aiba alta reteta. Daca sunteti obisnuiti cu umplutura cu bucatele mari de branza (mama mea facea o pasta uniforma, asemanatoare la aspect cu cea din poza), probabil reteta asta nu va va multumi. Daca acesta e cazul, poate incercati mai la vara reteta asta si nu ii ziceti pasca, pentru ca e tare buna.
Legatura cu pasca de branza este pentru mine textura putin cauciucoasa si combinatia de dulce-acru, aroma de vanilie si portocale. Nu e un inlocuitor exact, insa compozitia e buna si aromata.
- 100 g caju
- 150 ml lapte de soia cu vanilie
- 35 g unt de cocos
- 60 g zahar brun
- 40 g gris
- 1-2 lamai
- 1-2 lg. stafide (preferabil mari si moi)
- 1 lgt. esenta de vanilie
- 1/2 lgt. coaja de portocala sau cateva picaturi de esenta de portocale
- aluat dupa gust
- Caju-ul se lasa la muiat peste noapte (preferabil). Alternativ se fierbe 10 minute.
- Caju-ul se face pasta, la blender. Se adauga zeama de lamaie treptat, esenta de vanilie si coaja sau esenta de portocale.
- Intr-o tigaita se amesteca laptele, stafidele, zaharul, untul de cocos si grisul. Se incalzeste la foc mic, amestecand constant, pana se intareste.
- Se amesteca cele 2 parti si se toarna in tava, peste aluatul aranjat. Se coace 40-50 min la 180ºC.