Vinete umplute (vegan)

October 16, 2015

vinete umplute reteta vegana

Vinete umplute intr-o varianta asemanatoare, dar din pacate ne-vegana, a fost prima mancare sarata, facuta de mine cu succes. Cu succes la public ma refer. S. a ramas multa vreme fan declarat. A fost deasemenea prima imbunatatire substantiala la o reteta: sosul nu era prevazut in reteta originala, asa incat vinetele erau cam uscate. 

Legumele sunt coapte dar nu incat sa se contopeasca gusturile si texturile inainte sa ajunga in gura. Tofu e putin cauciucos, cel putin bucatelele mai de deasupra si un pic mai sarat decat restul ingredientelor, asa incat se simte destul de bine, ca o surpriza printre atatea alte bucatele mici. Sosul este piesa de rezistenta, drept care insist sa le serviti cu o paine buna, proaspata, ca sa nu se risipeasca nici un pic ;). E oarecum cremos, cu un gust usor de usturoi si miros proaspat de oregano. In plus are o culoare neobisnuita, de la bej la aproape gri, in functie de cat de mult au ajuns sa se oxideze vinetele inainte sa fie puse in tava.

reteta vegana de toamna vinete umplute

 Ei, am convins pe cineva sa le incerce?

Vinete umplute (vegan)
Yields 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 vinete
  2. 200 g ardei
  3. 250 g rosii
  4. 150 g ceapa
  5. 130 g tofu simplu in saramura
  6. 2 lg. ulei de masline
  7. sare
  8. 1 lgt. oregano
Pentru sos
  1. 2 lgt. oregano
  2. 1 lgt. sare
  3. 600ml. apa
  4. 1 lgt. cimbru
  5. 2 catei de usturoi
  6. 40 g caju
  7. zeama de lamaie/otet
Instructions
  1. Se incalzeste cuptorul la 180ºC.
  2. Se taie ardeii ceapa si rosiile in cubulete de 7mm-1cm. Se sfarama tofu in mana, cat sa ramana bucatele aprox. 1 cm, nu sa fie numai firimituri. Se amesteca restul ingredientelor pentru umplutura si se potriveste la gust de sare.
  3. Vinetele se spala si se taie longitudinal in doua. Se scoate miezul cu o lingura, lasand aproximativ 1 cm. de pulpa pe margine, de jur imprejur.
  4. Se aseaza jumatatile de vinete intr-o tava potrivita, se foloseste din miezul scos ca sa se propteasca jumatatile, sa nu se rastoarne. Se aseaza umplutura.
  5. Jumatate din miezul de vinete se aseaza printre vinete, in bucati nu foarte groase.
  6. Se amesteca apa cu sare, oregano si cimbru si se toarna imprejurul vinetelor. Ar trebui sa acopere cam 1/3 -1/2 din inaltimea vinetelor.
  7. Se coc aprox. 45 minute, pana se moaie vinetele.
  8. Pentru sos se amesteca la blender lichidul ramas in tava, bucatelele de miez de vanata cu usturoi, caju, oregano, zeama de lamaie sau otet, dupa gust. Lichidul se adauga treptat, ca sa se marunteasca bine caju-ul.
  9. Vinetele se servesc calde, cu sos si paine proaspata.
La mine sub nuc https://laminesubnuc.ro/
Mai de mult taiam tofu cubulete, dar am ajuns la concluzia ca imi place mai mult sfaramat in mana. Bucatelele sunt mai neregulate si se amesteca mai bine printre legume.

10478150_247692435441599_3449789793013971113_n

Comentarii

  1. Ines

    Foarte buna reteta si usor de facut. Eu nu am avut tofu in saramura, dar merge si cu tofu afumat. Sosul cu usturoi e mirific! :)

      Reply

    Leave a Reply to Daniela Marcu Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>