Panna cotta este un desert italian simplu, rece, delicios si cu un gust lejer, varatec. Pe vremuri se facea cu smantana de vaca si gelatina (brr!), dar din fericire in ziua de azi ne putem bucura cu totii de o varianta pe baza de lapte de cocos.
Preparatul dureaza foarte putin, insa are nevoie de cateva ore la frigider inainte de a fi servita. Varianta mea preferata de vara este cu capsuni proaspete, lasate jumatate de ora cu zahar, cat sa lase sosul ala minunat. Varianta de iarna este cu mandarine in sos de caramel (reteta aia vine la iarna).
- 400 ml lapte de cocos la conserva
- 150 ml lapte de soia Alpro cu vanilie
- 1/2-1 lgt. agar-agar pudra (nu fulgi)
- 3 lg. zahar brun
- 1 lg. zeama de lamaie
- 400g capsuni
- 4 lg. zahar
- Pudra agar se amesteca cu 2 lg. lapte pana nu mai sunt cocolosi. Apoi se amesteca cu toate ingredientele si se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana incepe sa fiarba. Agar-ul se activeaza la 80ºC, asa ca trebuie incalzita compozitia ca sa se intareasca apoi la frigider.
- Se toarna intr-un castron de sticla sau portelan si se lasa la frigider cateva ore, pana se intareste.
- Se serveste cu capsuni taiate, amestecate cu zahar. Eu recomand sa le lasati amestecate cu zaharul jumatate de ora inainte sa le serviti cu panna cotta.
Apreciez f mult retetele tale, intru des, insa remarca brrrr la laptele de vaca, in schimb folosesti zaharul foaaarte sanatos, parca nu iti face nicio cinste… ori e sanatos ori nu
Buna Diana, ma bucur ca apreciezi retete si ca ti-ai facut timp sa imi scrii! “Brr” era la ideea de a folosi gelatina si lactate intr-un desert, care implica sa omori pe cineva (pentru gelatina) si sa furi laptele unei mame (fie ea din alta specie). Era un comentariu de vegan etic. In general incerc sa nu imi dau cu parerea despre ce e sanatos sau nu, pentru ca pur si simplu nu ma pricep. Scuze pentru confuzie!