Reteta este adaptata (veganizata) dintr-o carte omnivora, dar cu retete interesante si destul de inovative, pe nume “Olives, Lemon & Zaatar”.
Reteta asta imi place mai mult decat cea cu sos alb de conopida si vin, pe care o pusesem mai de mult. E mai complex gustul si mie mi se pare ca e mai dulce si mai putin amaruie varza de bruxelles prajta decat cea fiarta.
Varza de Bruxel cu sos de susan
2016-11-06 04:45:17
Serves 3
Ingredients
- 500 g varza de Bruxel
- sare, ulei pentru prajit
Pentru sos
- 70 g caju lasat la muiat min. jumatate de ora
- 1 lgt. zeama de lamaie
- 100ml apa
- 1/2 lgt. sare
- 2 lgt. otet balsamic
- 2 lg. tahini
Pentru topping
- 3 catei de usturoi
- 3 lg. pesmet mare (Panko)*
- ulei pentru prajit
- sare
Instructions
- Varza de Bruxel se curata dupa cum e nevoie si se taie in jumatati. Se prajeste cu putin ulei si sare si, preferabil, capac. Se amesteca din cand in cand.
- Pentru sos se amesteca cu un blender mic toate ingredientele in afara de apa si tahini. Se adauga treptat tahini si apa, dupa gust. Tahini variaza foarte tare de la o firma la alta si de multe ori e cam amar, asa ca 2 lg. s-ar putea sa fie cam mult. Cantitatea de apa variaza in functie de cat de mult a stat caju-ul la hidratat.
- Pentru topping se curata usturoiul si se taie felii subtiri. Se pune la prajit intr-o tigaita mica si se invarte ca sa nu se arda pe nici o parte. Cand a devenit auriu se adauga pesmetul si un praf de sare. Se mai lasa pe foc cateva secunde, pana devine si pesmetul auriu.
Notes
- Pesmet panko se gaseste in supermarketurile mari, la raionul cu chestii asiatice. In Iasi se gaseste la Carrefour. In poza sunt migdale, nu pesmet, dar e mult mai potrivit cu pesmet, le-am incercat pe amandoua.
La mine sub nuc https://laminesubnuc.ro/