Despre mine

Ma cheama Ilinca. Incerc retetele, fac pozele si scriu pe blogul asta din 2011. Sunt vegana, am o slabiciune pentru carti frumoase de bucate, localuri visatoare si fara fite, sandwich-uri originale. Imi plac tare mancarurile indiene si mediteraneene. Imi mai plac si vinetele, sosurile, ciupercile, mancarurile rapide, painea in toate intruchiparile ei, trufele de ciocolata, pepenii. Testez retete noi cu mare avant si restaurante vegane sau vegan-friendly cu acelasi entuziasm. Intrucat mancarea joaca un rol atat de important in viata noastra, mi se pare fascinant sa o privesc in contextul ei social, cultural si traditional, sa observ relatiile pe care le creaza sau modifica – relatii cu alti oameni, cu noi sau cu natura. Nu pretind c-as depasi nivelul amator la orice veti gasi pe site, asa ca sugestiile si criticile constructive sunt bine venite.

ilinca tudose

Daca va imbie curiozitatea mai departe am sa va mai spun si ca imi ocup majoritatea timpului cu bioinformatica. Ca am crescut intr-o casa veche, cu o gradina mare si nuci batrani cu umbra racoroasa, sub care se manca vara. Ca am crescut cu povesti, oameni frumosi, animale si plante in jur. Ca imi place sa citesc, sa ascult, sa privesc. Poeziile lui Blaga ma binedispun fara gres. Uneori ma bucura si sa imi fac singura haine, bijuterii, vreo lampa prin casa sau alt maruntis. Petrec mult timp minunandu-ma de talentul unor designeri, graficieni, oameni care stiu sa deseneze si sa picteze sau care reusesc sa aiba case minunate. Dar cu toate acestea am sa incerc sa nu va plictisesc aici. Vi le-am spus doar pentru ca mie imi place sa am o idee, cat de vaga, despre oamenii din spatele blogurilor.

Nu va sfiiti sa ma contactati. Am sa ma bucur sa va citesc email-ul si voi raspunde repede (daca nu sunt in vacanta). Va mai rog sa imi iertati adresa enervanta (imagine), dar am deja cateva adrese de e-mail inutilizabile de cat spam primesc.

adresa

Cum am ajuns sa scriu pe blog

Am inceput sa scriu pe blogul asta ca sa mi se para ca fac si eu ceva folositor pe langa scoala. La vremea aia eram vegetariana de 20+ ani si adunasem o multime de retete pe care vroiam sa le impartasesc. Mi-a luat mult timp sa le descopar, erau delicioase, uneori surprinzatoare sau gourmet, mai simple sau mai putin simple si reuseau sa fascineze musafirii la fiecare masa (dar nu pretind ca as avea prieteni prea pretentiosi). Mi s-a parut si inca mi se mai pare ca as fi putut contribui si eu cu ceva si cativa oameni s-ar fi bucurat de ele. Din ce in ce mai multi oameni devin vegetarieni, unora le e putin greu la inceput iar eu aveam ceva “experienta”. Avea sens. Intre timp insa a dat peste mine bucuria de a deveni vegana, asa ca majoritatea retetelor vegetariene nu au mai vazut lumina monitorului. Puteti inca gasi cateva aici. Iar pe laminesubnuc.ro, m-am hotarat sa impartasesc surprizele si bucuriile bucatariei vegetale pure. Am renuntat la lactate, oua si miere acum aproape un an (din motive etice) si de atunci lista mea de ingrediente nu s-a restrans, cum ma asteptam, ci s-a largit. Nu spun ca asta s-ar intampla pentru oricine, ci doar ca se poate. Am descoperit retete si gusturi noi, fascinante, la care nu cred ca as fi ajuns daca nu as fi iesit din zona de confort a mancarurilor cu smantana si branzeturi. Asadar intentia initiala de a impartasi din “experienta” mea a ramas la stadiul de intentie si in schimb voi explora bucataria vegana impreuna cu dumneavoastra. Eu sunt mult mai incantata de varianta asta. Pe de o parte pentru ca ma pot privi in ochi si pot privi animalele in ochi, iar pe de alta pentru ca gatitul a devenit mult mai distractiv.

ilinca-tudose

Va multumesc pentru ca ati poposit si pe aici.

Ilinca

 

Comentarii

  1. Ana

    Ilinca, tare frumoasa esti, si la vorba si la port :-) Imi place foarte mult noua haina a blogului, imi plac fotografiile, imi place tot! Sper sa vina cat mai multa lume la tine, sa ia macar putin din energia frumoasa de aici!

      Reply
    • Mika

      Doar ce am descoperit situl.Incantare maxima, retete delicioase.Ilinca, am o curiozitate, cati ani ai? Arati foarte tanara in poza dar spui ca erai vegetariana de 20 + ani.Si nah, mi-ai starnint curiozitatea :)

        Reply
        1. admin

          Ma bucur ca iti place situl! Am 27, eram la gradinita cand am decis sa nu mai mananc carne. Am mai mancat o vreme icre si ton insa nu mai mult de 1 data pe an si facand asta din dezinformare si atat de rar, numar totusi ca vegetarieni si anii aia. Mi-ar fi placut sa fiu mai informata sau mai desteapta. Totusi in sufletul meu eram vegetariana.

            Reply
        2. Monica

          Tocmai am descoperit blog-ul tau, Ilinca. Foarte frumos realizat si cu multe informatii. De 2 ani sunt si eu vegetariana si de ceva luni bune imi doresc sa o i-au spre calea vegana… insa nu stiu de unde sa incep, etc. Dar am descoperit pe blog-ul tau destule retete. Multumesc!!!

            Reply
            1. ilinca

              Felicitari pentru vegetarianism, Monica! Eu am avut o perioada destul de lunga in care imi doream sa devin vegana si tot nu-mi luam curajul. Mi se parea tare greu cu mancarea. Poate te ajuta sa-ti spun ca dupa ce m-am hotarat, a devenit incredibil de simplu. Mancarea e cea mai simpla parte acum, a fost doar o chestiune de obisnuinta. Te inveti destul de usor pe unde gasesti ce iti trebuie, cum sa iti faci cumparaturile incat sa ai ce iti trebuie la indemana :). Iar retetele le gasesc mai originale si deci mai distractiv de facut :D. Daca ai nevoie de mai multe retete, gasesti o gramada pe Pinterest-ul meu (daca te imapci cu engleza), iar pentru alte informatii veganism.ro pare bine documentat (dar cred ca il stii deja). Succes cu veganismul si multumesc pentru mesaj!

                Reply
            2. Maria

              Felicitari pentru frumusetea ta interioara (nici cea exterioara nu e de lepadat ;-)), presarata cu nostalgii…
              O mica critica: ai folosit “ma bine dispun”… “A binedispune” nu e “a dispune bine”, ci muuult mai mult! ;-)

                Reply
              • Alex

                Bună Ilinca. Ai un nume foarte frumos. Nu stiu cum am ajuns pe acest site :) cu toate astea sunt impresionat. De ce ? De simplitate si de profunzimea cuvintelor tale. Esti o persoană sinceră si transmiti multă bucurie. Pasiunea si modul tău de viată este un îndemn și pentru ceilalți. Pot părea vorbe mari însă asta am simtit atunci când ti-am citit descrierea. Un om care zâmbește, un om iubitor de frumos, un om atent la detalii și la lucrurile cu adevărat importante. Avem nevoie de oamenii frumoși, de o Românie frumoasă și de un stil de viată diferit. Trăim intr-un sscol al vitezei, un secol în care am uitat să trăim, să fim cu adevărat noi și nu doar măști ce nu au de multe ori : nici sens si nici rost. Eram curios : pozele de pe site : sunt modificate sau nu ? Arată foarte bine fiecare poză, îmi este deja foame când mă gândesc la retete si la mâncarea super bună prezentată aici. Ai un restaurant în iași? Mi-ar dace plăcere ca în momentul în care voi poposi din nou in Iasi să pot încerca ceva din preparatele ce se regăsesc aici pe site. Am lucrat cândva într-un astfel de restaurant. Astăzi visez să am un restaurant.Într-o bună zi sunt sigur că voi putea să deschid acest loc de poveste. Un loc unde oamenii vor putea nu doar să mănânce bine, un loc în care te odihnești sufleteste, un loc de poveste de unde îti vei putea încarcă bateriile. Bucurie om frumos și felicitări atât pentru ceea ce ești cât și pentru ceea ce faci. Aștept răspunsul tău pe adresa mea de email.

                  Reply
                  1. ilinca

                    Buna Alex, multumesc pentru mesaj si scuze pentru intarzierea raspunsului.

                    Multe poze sunt prelucrate superficial, cat sa indrept neajunsurile mele de fotograf: mai repar expunerea, contrastul. Nici una nu e photoshopata ca sa schimb aspectul mancarii.

                    Deocamdata nu am vreun restaurant, asa ca singura metoda sa gusti preparatele de pe site e sa le incerci dupa retete :).

                    Succes cu restaurantul tau! Daca ai nevoie de idei pentru meniu, poate te pot ajuta :D.

                    Spor si voie buna!

                      Reply
                  2. reli

                    Buna, frumoasa Ilinca! F frumoase pozele si f bune retetele, sunt vegana si iti multumesc pt ca esti si tu. Toti ceilalti care nu sunt ar trebui sa vada filmul documentar: Earthlings, este free pe youtube sub numele:Pamantenii, subtitrat romana; si filmul: Cowspiracy. E musai, ca sa stie si ei pe ce lume traiesc, sa lase ignoranta, egoismul, si ochelarii de cal la o parte.

                      Reply
                    • Marina

                      I’m an Australian and I’ve just moved to Iasi, Romania. In my search for vegetarian and vegan things, I came across your blog. Even though I have to use google translate for everything, I’m enjoying reading your recipes and posts!

                        Reply
                        1. ilinca

                          Thanks, Marina! I’m glad you enjoy my posts & I hope you’ll find some inspiration and useful tips for your stay in Iasi. Maybe we can meet some time if you stay there longer.

                          I’m afraid restaurant food in Iasi is a bit of a disappointment compared to Sydney or Melbourne, but the market veg are super tasty and I find pretty much any veg based dish I make at home tastes amazing.

                            Reply
                        2. Puiu

                          Buna ziua,
                          Delicioase preparatele care dupa cum arata cred ca sunt si gustoase.
                          Nu ai incercat sa scrii o carte in care sa le aduni? Ar fi interesant.
                          Eu am copiat cateve care vor fi incercate de mine. Eu si sotia am trecut de partea aceasta a baricadei asa ca tot ce apare va trebui sa devina la fel de gustoase ca si cele din carne, evident, excluzand total orice conservanti si glutamati potentiatori de gust.
                          Un sfarsit de saptamana cat mai frumos (si gustos)
                          Puiu

                            Reply
                          • tatiana miclau

                            Buna! Am citit retetele tale Maioneza vegetala…Sunt super!Azi am sa fac o salata de cartofi cu maioneza din lapte soia! Ador avocado si voi face pt.mic dejun maioneza cu telina! Sa ai binecuvantari ceresti!!

                              Reply

                            Leave a Reply

                            Your email address will not be published. Required fields are marked *

                            You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>