Va previn ca articolul e plin de surprize, asa ca cititi pana la capat ;).
Sambata trecuta am organizat un brunch vegan in gradina exemplar ingrijita de parintii mei. Am fost aproape 20 de persoane, fara a mai numara pisicile si cateii. Atmosfera a fost asa vesela si placuta, ca am uitat de griji si emotii de cum am vazut primii invitati sosind zambitori.
Au fost prezenti si Cruf, cu sonerii de bicicleta si alte accesorii vegane si Editura Adenium, cu cartea “Sa mancam etic” de Gary L. Francione si Anna Charlton.
Avand in vedere ca de o saptamana tot 30ºC erau la Iasi am modificat putin meniul si cam toata mancarea era rece. Asta face meniul destul de potrivit pentru picnicuri, petreceri sau, desigur, brunch-uri de vara.
Iar nu am documentat grozav mancarea, asa incat cartofii dulci, pateul si saleurile-melc va trebui sa le cautati prin pozele cu masa sau in farfuriile oamenilor. In rest detaliez aici.
Salata de brocoli a avut mare succes si, cat de modesta as vrea sa fiu, nu pot sa spun decat ca inteleg de ce.
Tofu simplu de la Inedit l-am lasat la desarat peste noapte si dimineata l-am dat prin ulei de masline si oregano uscat. Apoi am adaugat frunze colorate de busuioc si rosii dulci, desi cam inainte de vremea lor.
Clatite sarate umplute cu o crema de tofu cu spanac. Am gasit in sfarsit lapte vegetal bun, neindulcit si fara aroma dulce: cel cu soia si orez, parca de la Joya. Pe deasupra sunt bucatele de ceapa fina, tot din gradina. Pentru vreun curios, spanacul era 4 lei/kg. Dar sa stiti ca in mod normal nu fac asa clatite groase! M-am straduit mult pentru astea.
Salata din porumb este facuta cu maioneza de casa din tofu matasos. Era cea mai neprietenoasa pentru brunch, caci nu m-a lasat inima sa nu pun si un pic de usturoi proaspat.
Castravetii, tot din piata, se-ntelege, erau deliciosi. Daca nu ati inceput sa cumparati, eu va recomand sa incepeti!
In piata (la Nicolina) am gasit niste busuioc perfect, tanar si parfumat si mov si verde. La alta piata (in Hala) am gasit flori de cimbrisor pe care le-am folosit la decorat cartofii dulci si frunze am mai presarat pe ici, pe colo, ca de exemplu pe humusul cu sfecla.
Parjoale de naut cu branza de caju cu marar si ceapa. Pe deasupra au flori de ceapa, petale de albastrele si fire de marar.
Papushel, curios si saritor, cum e el :x.
Farfuria lui A..
Farfuria lui C., cu fotografia ei perfecta!
Deserturile au fost si ele reci si, dupa standarde romanesti, nu prea dulci. Panna cotta a fost numai pe meniu, caci nu am pus destul agar-agar si a iesit un soi de crema de cocos, pentru care,in mod surprinzator, mi s-a cerut cel mai des reteta.
Florile sunt iasomie, soc si macies, toate din gradina.
A, sa nu uit si gradina, asteptand musafirii.
Dupa cum vedeti, soneriile Cruf au fost si testate si sunt super! Le recomand cu incredere – puteti face comanda pe breslo sau in Iasi le gasiti la Cuib. Cea verde “keep calm and go vegan” e a mea :D.
Cartea “Sa mancam etic” de Gary Francione si Anna Charlton a fost recent tradusa si in romaneste (in poza mai jos). Este o argumentare irezistibil de logica care porneste de la ipoteza ca:
1. Avem obligatia morala sa nu creem suferinta nenecesara animalelor iar motive precum amuzament sau comoditate nu pot fi catalogate drept o necesitate.
2. Animalele au o oarecare valoare morala. Nu la fel de mare, intr-o situatie de conflict intre interesul omului si interesul animalului cel din urma pierde. Totusi o oarecare valoare au.
Daca va numarati printre cei care subscriu la cele de mai sus, eu spun ca merita sa cititi cartea, si daca sunteti deja vegani si daca nu. Argumentarea, pe langa logica, este si clara si succinta, asa ca cititul ei nu e nicidecum un efort. Majoritatea cartii se ocupa cu raspunsul intrebarilor pe care le-am auzit sau ni le-am pus cu totii, gen : “Dar sunt prea tanar(a) ca sa fac schimbarea”, “Dar Hitler a fost vegetarian” (nu, nu a fost!!), “Dar e natural sa mananci carne”, “Dar Dumnezeu ne-a lasat animalele sa le mancam”, “Dar stiu eu pe cineva care s-a imbolnavit mancand vegan”, “Dar mai bine ne ocupam de drepturile omului” si multe, multe altele.
Abordarea nu este foarte stiintifica, in sensul ca nu sunt citate prea multe publicatii serioase insa in contextul asta nu consider asta o limitare serioasa, caci toate informatiile sunt extrem de usor de verificat.
Musafirii de la brunch au putut sa cumpere cartea cu o mica reducere iar voi o puteti castiga!
CONCURS
Premiu: Cartea “Sa mancam etic” de Gary Francione si Anna Charlton.
Conditii: sa locuiti in Romania, sa promiteti ca o cititi si sa nu o aveti deja.
Cum functioneaza: Lasasti un comentariu cu macar un motiv pentru care sunteti sau va doriti sa fiti vegani. Voi numerota in ordine cronologica comentariile (numai primul de la aceeasi persoana) si voi trage la sorti unul luni, pe 8 iunie.
Deadline: Duminica 7 iunie, ora 23:59.
UPDATE [8 iunie 2015]
Pentru ca asa multa lume si-a dorit cartea am hotarat sa mai adaug eu 2 carti. Asa ca am tras 3 numere la sorti si Andreea Cretu, Bianca si Madalina au castigat cate una (va voi contacta pe adresa de e-mail pe care ati lasat-o in comentariu).
- Diana
- Marin Ingrid
- Roxi G
- Andreea Cretu
- Bianca
- Felicia
- Alina (1 iunie, 4:34)
- Alina Suman
- Madalina
- Alina (2 iunie, 4:45)
- Catalina N
Weekend placut sa aveti!
Imi doresc sa devin vegana pentru a avea o viata mai lunga si, totodată, mai lipsita de boli.
Sunt vegana de 9 luni si sper sa fiu pentru cat mai mult timp, pentru sanatatea mea si starea de bine oferita de aceasta alimentatie.
Sunt mult mai aspectuase, frumose mancarurile vegane, ori de cate ori ma uit pe blog imi spun, ca asa ar fi frumos sa mancam, dar din lipsa de timp….e mai simplu, desi am incercat cateva retete rapide.
Ma bucur tare mult ca starneste astfel de pareri blogul meu :). M-as bucura si mai tare chiar sa apuci sa incerci cateva, dar acum, citind cometariul tau, mi-a venit ideea sa creez o categorie cu retete rapide, pana in 15 minute si pana in 30 minute, cred ca ar fi util si pentru altii in aceeasi situatie :D. Mersi!
Uauuu, ce mult mi-a placut articolul tau! Si pozele! Si mancarea (doar vizual, evident)!
Mi-as dori cartea, sunt (aproape) vegetariana (mai ac si excepti uneori), dar imi doresc sa devin vegana. Pentru sanatatea mea si a familiei mele, pentru mediu si pentru animale.
Multumesc!
Am inceput cu modificarea alimentatiei, se intelege ca spre vegetarianism mai intai, vrand sa aflu dsca astfel voi tine macar pe loc sclerodermia localizata tip morfee cu care am fost diagnosticata. So far, so good, desi am avut si am inca mici caderi…in pacat….Intentionez sa fac asta inclusiv pentru familia mea care, vrand-nevrand, se conformeaza si chiar e incantata de multe ori de preparatele vii!
Ce ma bucur sa aud ca deja te ajuta schimbarea dietei. Daca deja vezi rezultate, la veganism cred ca va si si-mai-si :). Esti tare norocoasa ca te sustine si familia! Curaj si putere, veganismul e minunat, merita ;).
Sunt raw vegana on and off de jumatate de an, alternez intre nutritia dupa principii ayurvedice si cea raw vegana si este o combinatie excelenta pentru mine. Iti schimba corpul, felul in care gusti si simti mancarea si iti da o stare generala de bine care o face incomparabila cu alte feluri de a manca. Pentru mine, hrana trebuie sa fie vie ca sa hraneasca cu adevarat
Imi doresc ca eu si toata familia mea sa devenim vegani. In primul rand pentru ca bebelusa noastra sa cunoasca o altfel de mancare, cea oferira de natura si sa inteleaga ca animalele sunt aici pentru a ne fi prieteni si nu hrana. Daca putem schimba mentalitatisa incepem atunci de la copiii nostri.
Marturisesc ca articolul imi va servi drept inspiratie pt urmatoarea masa cu prietenii. O, si ce surpriza ii asteapta!!!!
Buna Andreea, ce frumos ai scris! Eu am zis de multe ori ca dupa parerea mea, unul din cele mai frumoase si pretioase daruri pe care il poate face un parinte copilului este o constiinta curata, pe care sa decida singur cum o pastreaza cand creste. Se pare ca bebelusa voastra are sanse sa primeasca asa ceva :x. Succes! Ma bucur tare mult ca te inspira meniul. Daca ai vreo nelamurire la vreo reteta, scrie-mi, te rog.
Sunt vegetariana, in tranzitie catre veganism. Imi doresc sa devin vegana pentru ca vreau sa fiu pe deplin sincera atunci cand spun ca iubesc si respect toate fiintele vii, pentru ca vreau sa fiu sanatoasa si sa imi ajut corpul sa fie in cea mai buna forma si, nu in ultimul rand, pentru starea generala de bine si energia pe care ti-o ofera acest stil de viata.
Buna Bianca, ce argumentare frumoasa si completa ai si tu :). Iti urez mult succes si tranzitie usoara!
Animalele pentru mine sint copii ce au nevoie de intelegere, protectie, respect si ajutor. Sint suflete care ne iubesc neconditionat. As vrea sa ma hranesc doar cu prana.
Imi doresc ca familia mea sa manance sanatos, cu respect fata de animale si de mediu. Vreau ca fetita mea sa descopere bucuria hraneii vii si cand va creste sa stie ca salatele crude, legumele de tot felul, nucile, semintele sunt inegalabil mai bune decat “piureul cu snitel” sau alte mancaruri pe care le primesc copiii, din pacate.
Cartea atinge niste subiecte interesante si e musai de citit vara asta.
p.s. albastrelele sunt minunate, eu la Sibiu le-am descoperit si de atunci le tot folosesc in preparate
Din sarcina am început sa citesc mai multe despre vegetarianism și sa încerc rețete. Îmi doresc sa renunț la produsele de origine animala pentru a diminua industrializarea masiva, modul în care sunt crescute și sacrificate animalele. De asemeni, îmi doresc sănătate pentru mine și familia mea.
De mult imi doresc sa adopt o dieta vegetariana ca mai apoi sa migrez spre una vegana. E destul de greu sa faci astfel de schimbari cand restul familiei tale doreste sa manance “ca de obicei” si nu sa se complice cu “pretentiile tale”. Ma doare sufletul din ce in ce mai tare cand vad cata distrugere producem — la modul general, ca specie umana — in natura; de aceea cred ca o dieta vegana este un pas important spre mai putina cruzime. Cartea respectiva mi-ar fi de mare folos, avand in vedere ca inca sunt “at the beginning of the journey” (pentru o nota de umor, undeva pe fundal melodia din Aladdin, “A Whole New World”).
Imi doresc sa renunt complet la produsele de origine animala si sa devin vegana pentru a ma bucura de o hrana mai sanatoasa si pentru a prevenii bolile care pot aparea.
Nu sunt vegana inca, ma gandesc de mai mult timp sa fac aceasta schimbare. Nu neaparat pentru sanatatea mea, desi conteaza foarte mult si aspectul acesta. Dar as vrea sa mananc ceva si sa stiu ca nu am produs suferinta vreunei vietati din cauza poftelor mele.
E destul de dificil, mai ales ca provin dintr-o familie unde nu exista restrictii de nici un fel in privinta alimentelor.
Cartea chiar mi-o doresc foarte mult. Am bagat-o in wishlist si daca nu o voi castiga, o voi cumpara cu singuranta.
Mult succes in continuare!
Sa mancam etic??? Adica sa nu facem rau animalutelor mancandu-le carnea? Absurd! Legumele si fructele nu cad din cer. Trebuiesc cultivate. Cultivate pe suprafete largi de pamant. Cultivate pe suprafete largi de pamant. In epoca industriala in care traim putem vorbi chiar de suprafete agricole gigantice, care sa tina pasul cu o pupulatie in crestere. Acest pamant a apartinut candva animalelor. Omul l-a confiscat. Animalele au fost fortate sa se retraga. Multe specii au pierit. Fiecare cartof, fiecare foaie de salata inseamna o palma de pamant smulsa animalelor. Jungla amazoniana e defrisata anual. Si nu, nu din cauza marilor corporatii, ci – culmea! – din cauza populatiei sarace, care taie anual cateva hectare ca sa-si hraneasca familia. Nu din rautate, ci din foame, din saracie. Nu taie mult, dar cumulat devine ametitor. Jungla dispare treptat si cu ea dispar sute de specii. Asa ca nu exista ‘hranire etica’. Daca furi mediul in care traieste animalul, oricum ii provoci suferinta.
Sigur, impactul asupra habitatului animalelor salbatice e un factor important. Veganii au un impact mult mai mic intrucat e mai eficient sa obtii nutrientii direct din sursele vegetale decat sa le iei din animale. 1 gram de proteina de soia inseamna 1 “palma de pamant smulse animalelor” pe cand 1 g de proteina din carne de vita inseamna 16 palme de pamant. Impactul asupra mediului, gazele de sera produse, suprafata de pamant si cantitatea de apa necesare pentru un stil de viata vegan sunt incomparabil mai mici.
Si saracia este o problema reala si in contextul alimentelor cel putin cel mai bun raspuns este “Fair trade”. Orice vegan prefera sa sustina comertul echitabil cand are ocazia. Veganii se opun sclaviei de orice fel, si umana si non-umana.
Si, la urma urmei, doar pentru ca nu poti face totul nu inseamna sa nu faci nimic.