Sunt niste biscuiti foarte faini, putin sfaramiciosi (not in a bad way) si cu miros de alune prajite (evident :P). Eu ii gasesc tare “craciunosi” si cred ca am sa-i fac mai des pe la iarna. Reteta este din cartea mea cu biscuiti vegani, pe care mi-am luat-o din SUA, si acolo aveau si o crema la mijloc, numai ca eu nu am facut-o din lipsa de timp. Va zic asta pentru ca mi se pare ca este o idee foarte buna, avand in vedere natura lor friabila.
Pentru aproximativ 40 biscuiti, cantitatile sunt dupa cum urmeaza: 1 cana margarina, 3/4 cana de zahar pudra, 1/4 lingurita de sare, 1 lingurita de esenta de vanilie, 1 2/3 cani faina si 1 1/2 cani alune de padure intregi, 100 g ciocolata amaruie fara lapte si 1/4 lingurita de praf de copt. Alunele se prajesc putin, fie in tigaie, fie in cuptor, apoi 2/3 din ele se maruntesc la robot (Se pot folosi si alune gata macinate, dar tot trebuiesc prajite, pentru aroma). Restul alunelor si ciocolata se taie bucatele. Margarina trebuie sa fie la temperatura camerei si se bate cu zaharul aproximativ 2 minute, pana devine pufoasa. Se amesteca toate celelalte ingrediente si ar trebui sa se obtina un aluat destul de tare. Se ia cate o lingurita de aluat, se fac bilute in mana si se pun in tava, lasand cate 3 cm intre ele. Se coc 10-15 minute la 180 C si se lasa 5 minute sa se raceasca inainte de a fi scoase din tava.
Dureaza cam 15 minute pregatitul aluatului si inca 15 min pentru fiecare tura de copt.