Ajoblanco (‘usturoi alb’) este o supa rece din sudul Spaniei, incredibil de delicioasa si eleganta. Eu inca nu imi pot explica de ce nu se bucura de aceeasi faima ca sora ei gazpacho. (Mie mi se pare mult mai buna.)
Este foarte usor de facut – nu dureaza mai mult de un sfert de ora lucrul la ea si e nesfarsit de racoritoare.
Ajoblanco - supa rece de usturoi
2014-07-27 11:28:59
Serves 2
Supa crema, varateca si rece.
Ingredients
- 70g migdale
- 5 g usturoi (1 catel marisor)
- 10-15 g otet (1 lingura) *
- 10 g ulei masline
- 50 g miez de paine alba
- 300 ml apa
Pentru servit
- Struguri, preferabil fara samburi si preferabil tinuti la frigider.
Instructions
- Migdalele se lasa la muiat peste noapte, daca tineti minte (se vor umfla mai bine, dar nu e obligatoriu).
- Se fierb migdalele in destula apa, timp de 10 minute, se schimba apa si se mai fierb inca 10 minute. Se scurg si se curata coaja, fie rand pe rand (se simte foarte fain cum tasnesc samburii dintre degete) fie frecand mai multe odata intre palme.
- Se pun migdalele si usturoiul curatat la blender si se maruntesc cat se poate. Se adauga apa cate putin, coninuand amestecatul (nu de-o data!). Se adauga si painea cand considerati ca este destul de cremoasa supa si la sfarsit se potriveste la gust cu sarea, otetul si uleiul de masline.
- Preferabil se lasa la frigider 2 ore sau peste noapte inainte de servit.
Notes
- * Adaugati otetul treptat, dupa gust, pentru ca variaza atat de mult acreala de la un tip la altul.
- Se poate servi si cu pepene galben (mie mi se pare mai bun cu struguri).
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/
Cu siguranta una dintre cele mai gustoase supe. Neaparat trebuie struguri fara samburi si cu o coaja cat de cat subtire. Prima oara n-am gasit struguri prea buni si n-a fost la fel. Multumim pentru reteta
Pingback: Ajoblanco – „no besos” soup