Berlinul e minunat, vibrant si eclectic, plin de surprize. Dar nu despre asta scriu eu. Inainte de povesti despre mancare vreau sa va arat cateva poze cu florarii nemtesti, facute pe la mijlocul lui decembrie. Asta spre sustinerea ipotezei mele ca in Germania sunt cele mai faine florarii. Bine, bine cele mai pe gustul meu doar.
Vreau sa va povestesc despre 2 restaurante. Primul e Surabi, un local mai mult fast-food. E omnivor, dar au clar marcata mancarea vegana, ceea ce e o mare usurare. Surabi este un street food / o gustare indoneziana. Sunt facute din faina de orez si lapte de cocos si prajite in niste tigaite speciale, cu fundul rotund. In localul asta ‘tigaile’ erau din lut si aratau un pic a ghivece. Am reusit sa nu le fotografiez, dar va asigur ca sunt foarte pitoresti. Iar pentru curiosi, arata ca aici.
Toppingurile nu as spune ca erau cele mai surprinzatoare, insa clatitele erau excelente. Cea cu rucola avea legume la gratar si un pesto vegan cu ardei si chiar mergeau toate foarte bine. Cealalta avea si un pic de tempeh sub salata proaspat data prin razatoare.
Al doilea restaurant este Lucky Leek (=prazul norocos). Si locul si mancare sunt elegante pana la impecabil. Este unul dintre foarte putinele localuri vegane care apar in ghidul Michelin. Desi fara stele si doar ca recomandare realizarea este admirabila. Este primul restaurant vegan (nu vegetarian) la nivelul asta pe care il intalnesc eu. Daca ati fost voi la altele, m-as bucura tare mult sa-mi scrieti in comentarii, poate ajung si eu. Mai ales in Europa, dar e interesant de oricunde ar fi ele.
Vorbitorii de germana s-ar putea sa fie incantati sa auda ca bucatarul chef a scos si 2 carti de bucate (vegane, evident), in germana: “Vegan Genial” si “Vegan Schnell Schnell”. Presupun totusi ca vor fi traduse si in engleza candva.
Supa de conopida cu ceapa prajita pe deasupra. Folosesc smantana de soia peste tot (am intrebat ce fel folosesc).
Supa de cartof cu salam chorrizo facut de casa.
Crema de sfecla caramelizata.
Seitan cu gnocchi de spanac, vreo 3 sosuri si rulada umpluta cu cartofi si alte legume. Grilajul de deasupra este ceva dulce, cu capsuni parea.
Ravioli cu legume, diverse sosuri, para si o biluta crocanta cu branza de soia. Nu stiu de la ce firma luau ei branza asta insa era incredibil de buna, cu un gust de-a dreptul autentic.
La desert am avut 2 feluri de inghetata, una tare cremoasa cu lapte de cocos si cealalta nu stiu cu ce dar se topea instant in gura. Mai este si niste mousse de banana (tare as vrea sa stiu cum reusesc sa il tina asa alb!), popcorn in ciocolata alba (care chiar era buna!), o prajitura umpluta cu o crema tare de fructe (as zice capsuni in principal) si un fel de chec de biscuiti pe margine.