Cel mai mult imi plac sfintisorii cum ii fac parintii mei. Cum mai toate gusturile sunt dobandite, asta nu e nici o surpriza. Sunt dintr-un aluat foarte simplu (ca de paine) si insiropati bine + multa nuca macinata fin. Prin Iasi sfintisorii cu aluat de cozonac, unsi cu ceva miere si bucatele de nuca tocata (nu macinata) sunt mult mai populari. Mie nu-mi place cozonacul, miere nu mananc si nucile imi par mai potrivite macinate. In plus, siropul foarte dulce ii face sa aduca putin a baclava.
- 9 sfintisori mici*
- 300 ml apa
- 200 g zahar
- 2 lgt. vanilie
- 1 cana nuca macinata
- 4 lg. zahar
- Apa si zaharul se pun la fiert. Cand s-a topit zaharul se adauga vanilia si cati sfintisori incap in oala. Inainte de a-i pune la fiert se fac cateva gauri cu furculita, ca sa se insiropeze mai usor.
- Se fierb cateva minute, intorcandu-i pe ambele parti. La inceput se va muia exteriorul si apoi se moaie cu totul, incat se indoaie pe furculita. Cand ajung sa se indoaie si ii simtiti muitati se scot si se rostogolesc prin amestecul de nuca si zahar.
- Sfintisorii trebuie sa fie insiropati cam 1/3 din grosime de jur imprejur.
- * 9 sfintisori mici, cat din cantitatea de aluat de mai jos. In loc de sfintisori se pot folosi si colacei din aia putin dulcegi, ca pentru dus la pomenire, care se gasesc pe la brutarii. As estima ca ajung ingredientele pentru vreo 6 colacei din aia.
- 150 ml lapte de soia
- 250 g faina
- 10 g drojdie proaspata
- 50 g zahar
- 1 praf de sare
- Se incalzeste putin laptele de soia, se dizolva drojdia in el si se adauga putin zahar pe deasupra.
- Se pregatesc restul ingredientelor intr-un castron, se adauga laptele si se framanta cateva minute. Se acopera cu o carpa curata si se lasa sa creasca aprox. 2 ore intr-un loc cald, pana aproape se dubleaza volumul.
- Se imparte aluatul in 9 si se formeaza sfintisorii. Se lasa la crescut in tava, acoperiti cu o carpa pana se maresc vizibil, cam cu 50%.
- Se coc la 180ºC pana se rumenesc pe deasupra.