Prajitura asta e tare varateca si mult mai buna rece, drept care se potriveste ca acompaniament la cafea, desert la serviciu, de dus la picnic sau vreo petrecere, sau de luat in vacanta.
Din poze, partea de deasupra ar putea parea uscata sau ca de chec, insa nu e asa. Nu are nici o parte uscata. E dulce, dar nu foarte (ca sa nu eclipseze afinele), umeda intr-un sens bun, cu un miros aproape clasic de prajitura (o sa va convingeti din primele 10 minute la cuptor) si destul de satioasa. Nu este o prajitura care sa epateze, dar e prajitura mea preferata cu fructe. Eu inca nu am gasit o reteta vegana de prajitura cu fructe gen pandispan care sa-mi multumeasca mofturile, dar ma bucur ca am gasit-o pe asta, caci tot timpul mi-au placut mai tare tartele de genul asta.
Afinele sunt ceva mai uscate decat alte fructe de padure, asa ca nu stiu cum s-ar potrivi cu alte fructe. Daca as incerca, as presara putin gris peste aluat, inainte sa pun fructele.
Eu am un cuptor electric, care incalzeste de deasupra. Cred ca intr-un cuptor clasic ar fi mai deschisa la culoare. Daca incearca cineva, poate imi spuneti intr-un comentariu, pentru ca sunt chiar curioasa.
- 80 g caju hidratat min. 2h
- 50 g lapte de cocos*
- 30 g faina
- 30 g ulei
- 70 g sirop de agave
- 10-15 g zeama de lamaie
- 1/4 lgt. praf de copt
- 1/4 lgt. bicarbonat
- vanilie
- 150 g afine proaspete
- tava rotunda mica ø20 cm
- 145 g faina
- 30 g zahar
- 15 g amidon
- 45 g ulei
- 45 g apa
- 1/2 lgt. esenta de vanilie
- sare
- Aluatul se pregateste primul. Se amesteca toate ingredientele rapid, numai cat sa se faca un aluat uniform. Daca il framantati prea mult glutenul il va face prea elastic si greu de intins. Se lasa format intr-o bula.
- Se pun intr-un castron caju-ul, laptele de cocos, siropul de agave, uleiul si lamaia si se amesteca la blender.
- Separat se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Se adauga peste compozitia de caju.
- Se intinde aluatul, se presara afinele si se toarna compozitia de caju pe deasupra. Se coace aproximativ 50 minute. Mijlocul trebuie sa fie pufos si elastic. Daca degetul lasa urma apasand usor, nu e gata.
- *Lapte de cocos de conserva. Daca aveti din cel care se separa partea grasa de apa, ar trebui cam jumatate parte alba si jumatate parte apoasa.
Update 2016/09/16: Merge super bine si cu mure. Am incercat eu ;).