10 feluri de piure vegan

March 19, 2016

Retete de piure vegan 10 feluri de piure

Fac destul de des piure si ma bucur in totdeauna de el. Imi place asa de tare incat sunt foarte incantata sa il mananc ca fel principal, garnitura si salata la un loc. S. facea un piure cu branza sarata, care imi placea la nebunie, asa ca am inceput si eu sa fac piure cu tofu in saramura. Apoi m-am gandit ce ar fi sa adaug putina culoare, o data aveam un morcov razlet si l-am fiert la un loc cu cartofii, alta data mi-a ramas compozitie de la turte indiene si de pe Pinterest am aflat de piureul cu usturoi prajit. Ma rog, ideea e ca am ajuns la o colectie de piure-uri care mi se par super bune si sper sa va inspire si pe voi.

Am sa incep cu reteta de baza, de piure simplu. In majoritatea piureurilor de dedesubt se incepe de la piureul gata facut dupa reteta asta. Mici variatii sunt la cel cu morcov sau bostan si cea cu spanac.

Piure vegan simplu

750 g cartofi se fierb cu 1 l apa si 1 lgt. sare. Cand sunt fierti bine se scurge toata apa si se pastreaza. Se fac piure adaugand 1,5 lgt. zahar, 1/2 lgt. sare, 3 lg. ulei si zeama pastrata de la fiert pana la consistenta dorita. Pentru piureul din articolul asta am adaugat aproximativ 100 ml. apa, dar asta variaza destul de mult in functie de felul de cartofi. 

2016 Mar-7579

Retetele sunt in sensul acelor de ceasornic, dar incepand de la cel verde de jos si mergand spre stanga, astfel incat al 2-lea e cel mai galben-portocaliu cu seminte negre.

Piure cu verdeata

Spanac, urzici, leurda, stevie se oparesc sau se fac sote cu capac. Le puteti toca, dar daca vreti sa fie chiar verde piureul merge mult mai bine daca le pasati la blender. Pentru piureul asta eu adaug verdeata direct cand fac piure cartofii, inainte sa incep sa adaug zeama, pentru ca va fi nevoie de mai putina apa.

piure-de-cartofi-cu-spanac-vegan

Piure indian

Pentru o portie de piure ca deasupra eu pun aprozimativ 200 g. ceapa, 1 lgt. chimion, 1 lgt. seminte de mustar si 1/4 – 1/2 lgt. garam masala. Prajesc ceapa intai si cand incepe sa devina transparenta adaug si condimentele. 

Piure cu usturoi prajit si salvie

Salvia se simte destul de putin in piure, dar mi se pare ca vine bine prajita si adaugata pe deasupra, crocanta si cu o aroma mai blanda. Pentru o portie de piure ca deasupra eu prajesc in ulei 10-15 frunze mici de salvie cu 15g usturoi (~15 catei mijlocii) pana devine auriu usturoiul (ca in poza cu ingredientele in castronele de deasupra).

Piure cu sfecla si nuci

Asta e o combinatie grozava, si una din putinele combinatii pe care vi le prezint astazi care au si o textura interesanta. Sfecla ramane putin tare si nucile deasemenea, asa ca ai mici surprize usor crocante prin piure. Daca nu ati incercat deja combinatia nuci prajite + sfelca eu zic ca e greu de crezut ce bine se potrivesc.

Pentru o portie de piure ca deasupra 150 g sfecla se curata si se taie cubulete de ~3-5 mm. @2 g nuci se toaca marunt, dar nu ca date prin masina. Se prajeste sfecla in ceva ulei, amestecand de cateva ori ca sa se rumeneasca pe toate partile. Cand e aproape data se adauga si nucile, numai cat sa isi schimbe mirosul. Tot prajitul va dura maxim 3 minute, daca uleiul e deja incins. Sfecla va fi putin crocanta si nucile la fel. Puteti presara si putina sare la prajit.  

 

Piure cu tofu afumat si ceapa

Tofu afumat in saramura, scurs si sfarmat intre degete + ceapa prajita (~100 g). Puteti adauga si putina boia dulce.

Piure cu varza

200 g varza de orice culoare (rosie in cazul meu, care devine albastruie intr-un mediu bazic) prajita cu 120 g ceapa si sare.

Piure cu praz

150 g praz prajit cu sare pentru o portie de piure simplu ca deasupra.

Piure cu bostan si lapte de cocos

… sau morcov si lapte de cocos. Eu fierb cateva bucatele de morcov sau bostan cu cartofii iar cand fac piureul, adaug lapte de cocos dupa gust, inainte sa incep sa adaug zeama de la fiert. Laptele de cocos variaza foarte mult de la un producator la altul, asa ca in functie de miros s-ar putea sa pun mai mult sau mai putin. Probabil va fi nevoie de mai putin sau deloc zahar.

Piure cu ciuperci si ceapa 

Piureul asta e mereu apreciat de musafiri. Cam 100 g ciuperci prajite cu sare si 150 g ceapa pentru portia de piure de mai sus. 

Piure cu tofu simplu in saramura 

Piureul numarul 10 nu apare in poza, din lipsa de tofu simplu in saramura la momentul potrivit. E doar cu tofu sarat si simplu, safaramat intre degete si pus in piureul fierbinte, astfel incat sa devina putin mai cauciucos. E cel mai simplu si cred ca preferatul meu, desi poate mai mult din motive subiective.

piure vegan colorat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>