Sosuri de genul ăsta se găsesc prin restaurantele thailandeze și probabil și prin Thailanda. Eu le ador. Mi-a plăcut și cum mi-a ieșit mie, dar nu este chiar același gust. Principala problemă detectată de mine este că nu am avut iarbă de lamaie proaspătă și am pus uscată, care are un miros mult mai slab.
Se prăjesc în puțin ulei și cu capac niște ardei, morcov, ceapă, fasole verde, dovlecei, vinete sau alte legume care vă plac, adăugând ceva sare. Separat se pregătește sosul și se fierb împreună înca 5 minute.
În principiu, pentru sosul de 3 porții, este nevoie de 200 ml lapte de cocos, 2-3 linguri de unt de arahide, 1-2 fir de iarbă de lămâie (estimez eu după ce sosul meu nu mirosea destul de tare), ghimbir, sare și zahăr după gust, 1 ceapă, 1-2 ardei iuți (în funcție de cât de iute doriți să fie sosul) și opțional câțiva căței de usturoi. Se taie mărunt ceapa, ardeiul și usturoiul se prăjesc în puțin ulei și se adaugă după câteva minute restul ingredientelor. Iarba de lămâie trebuie pusă întreagă sau tăiată în bucăți mari pentru a putea fi scoasă cu ușurință după aceea, pentru că rămâne tare, iar ghimbirul poate fi dat prin răzătoare sau tăiat mărunt. Se lasă pe foc mijlociu până încep să fiarbă, când se amestecă restul ingredientelor.