Despre coptul vinetelor

August 25, 2014

vinete-coapte

La mine acasa vinetele se coceau in 3 moduri:

  1. Afara la gratar, pe o tava subtire peste carbuni fierbinti.
  2. Pe aragaz pe o tava groasa de fonta si intorcandu-le pe toate partile
  3. In cuptor (intregi)

Pentru mine toate metodele astea au cate un mic dezavantaj. Pentru 1,2 trebuie sa stai langa ele, sa le intorci la momentul potrivit, te frigi la degete. Deasemenea vinetele iau un miros afumat de la coaja care se prajeste foarte repede pana se arde. Uneori pocnesc si cuge zeama pe tava si eventual pe aragaz.

3 e destul de convenabil, nu necesita asistenta si in mod normal vinetele nu miros a afumat. Dureaza insa ceva mai mult si unor vinete le place sa pocneasca si sa stropeasca tot cuptorul. 

Poza de mai sus ilustreaza solutia la toate problemele mele cu vinetele coapte. Metoda e cat se poate de simpla: se coc vinetele taiate in jumatate, crestate ca sa se coaca mai repede si cu fata in sus.

Avantajele:

  • Se coc foarte repede.
  • Nu se face crusta tare pe deasupra (cum credeam eu). Am incercat la cuptor electric, 180-200 grade si cu ventilator dar care are tendinta sa arda pe deasupra. La cuptor pe gaz inca nu am incercat.
  • Vinetele pierd din apa si necesita mai putina scurgere (pentru salata de vinete de exemplu) decat coapte intregi sau cu fata in jos.
  • Nu necesita asistenta.
  • Nu miros a afumat.
  • Sunt la fel de usor de curatit.

Mai putin legat de coptul vinetelor cat de vinete in sine, cele mici din imagine au fost o cumparatura foarte proasta. Sunt mai tari si cu mai multe seminte decat cele mari. E a doua oara cand cumpar din astea mici si am aceeasi experienta. Iau inca in considerare posibilitatea ca cele cumparate de mine sa fi fost doar culese de multa vreme sau imbatranite in vreun fel insa sunt mai putin entuziasmata de ele (desi tot imi place cum arata).

Comentarii

  1. Catalina

    Eu nu stiu mare lucru despre vinete, insa ai mei au in fiecare an vinete in gradina. Din intelepciunea lor iti impartasesc ca vinetele tari sunt afectate de “mana”. Le poti verifica inainte sa le cumperi apasand usor pe ele…cred… :)

      Reply
      1. ilinca Post author

        Interesant, nu stiam ce le face tari! Stiu sa testez vinetele mari, obisnuite (cred ca ce zici si tu) dar la asetea nu stiam la ce sa ma astept. Majoritatea fructelor sunt mai tari cand sunt mici si ma gandeam ca poate e normal… Oricum toate vinetele pui/mici pe care le vazusem erau mai tari.

          Reply
      2. Puiu

        Pentru iarna fac vinete la steamer. Caut sa evit cat mai mult prajitul de aceea le fac la aburi. Sunt excelente. Asta fac de cativa ani

          Reply

        Leave a Reply

        Your email address will not be published. Required fields are marked *

        You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>