Kulfi este varianta indiana de inghetata. Nu seamana cu nici o alta inghetata mancata de mine. Este mai cremoasa si mai dulce decat majoritatea inghetatelor, tare (nu pufoasa), cu bucatele de fistic prin ea si cu o aroma racoritoare, orientala si foarte originala de cardamon si fistic. Kulfi trebuie sa fie tare, ca o inghetata fara frisca sau alte spume, inghetata direct la congelator, fara masina de inghetata sau echivalente manuale ale ei.
- 30 g fistic*
- 30 g caju
- 40 g lapte praf de soia**
- 250 g lapte vegetal
- 20 g unt sau ulei de cocos
- 80 g zahar
- 1/2 lgt. seminte de in macinate
- 1 samanta cardamon
- Se macina sau toaca marunt caju-ul si fisticul. Pot ramane cateva bucatele mai mari, insa majoritatea trebuie sa fie destul de fin taiate.
- Se scot bobitele negre din samanta de cardamon si se piseaza cat mai marunt.
- Se pun toate ingredientele la fiert. Se lasa sa dea in clocot.
- Se lasa la racit la temperatura camerei si apoi se toarna in 3 forme de silicon pentru briose.
- Se lasa la congelator cel putin 4 ore.
- Se servesc cu o lingurita de dulceata, sau simple.
- * Eu folosesc fistic obisnuit, sarat si gata prajit. Il decojesc si apoi il frec intre palme ca sa sara cojita si sarea, macar in mare.
- ** Laptele praf de soia se gaseste la magazine naturiste. In Iasi toate magazinele "Floare de colt" il au.
In Romania nu stiu daca se gasesc in magazine, dar se pot comanda online. Mai ieftine mi s-au parut pe Pastai de vanilie si Napati. Par scumpe asa, dar sunt extrem de puternice si daca scoateti bobitele mici si nu folositi samanta intreaga, rar veti avea nevoie de mai mult de una intr-o reteta.
buna ziua,
se poate inlocui cu altceva untul de cocos? e destul de scump si ca sa il cumpar doar pt inghetata mi se pare o cheltuiala cam mare… din pacate, multumesc
Buna intrebare! Untul de cocos in reteta asta nu este cheie, asa ca il poti inlocui sau omite usor. Este doar ca sa adauge un pic de grasime, ca sa faca un echivalent al laptelui condensat, impreuna cu laptele si laptele praf. Ai putea sa faci una din urmatoarele:
1) Sa il inlocuiesti cu aceeasi cantitate de ulei de cocos. Sunt aproape identice si uleiul de cocos are preturi mult mai accesibile. Eu iau de pe driedfruits. Cel de acolo din poza cred ca e incalzit, caci el arata alb si tare, cum te-ai astepta. Cel putin asa era cel comandat de mine. De fapt am sa adaug asta si in articol. (Mersi!)
3) Sa il inlocuiesti cu 1 lg. ulei de rapita si ~5 g caju in plus
3) Sa il omiti pur si simplu, sigur va fi bun si fara
Pot garanta pentru varianta 1. 2 si 3 nu sunt incercate, dar sunt increzatoare ca ar fi si ele multumitoare.
Ma mai lungesc la vorba sa adaug ca uleiul de cocos e foarte practic pentru dulciuri vegane, ca poate unlocui untul in multe tipuri de gatit. Adica probabil nu ai ramane cu sticla neatinsa :).
multam fain