Chutney de nuca de cocos (vegan)

October 25, 2015

chutney indian vegan reteta cocos

Chutney, citit aproximativ ca “ciatni”, este denumirea indiana pentru o varietate incredibila de sosuri servite drept condiment. Fiind servite drept condiment implica si ca sunt servite in cantitati foarte mici, de multe ori prea mici pentru cat de bune sunt. De regula mancarea indiana e destul de grasa, iute si foarte aromata, iar chutney-urile contrabalanseaza cu prospetime, usurime si adeseori un gust dulce sau acrisor. Exista si chutney-uri iuti, desigur.

Reteta de dedesubt este inspirata de sosul meu preferat de la un restaurant indian, cu mancare specifica din sudul Indiei, in special din regiunea Kerala. Sosul are un gust proaspat, cu o textura aparte, oarecum cremos de la nuca de cocos si grasimea ei, dar totusi se simt bucatelele mici-mici. Este foarte putin acru, numai cat sa adauge la prospetime si deasemenea foarte putin iute. Chimionul, dafinul si mustarul prajit ii adauga nota indiana inconfundabila. 

Merge perfect cu mancaruri indiene prajite cum ar fi pakora, samosa, bhaji, care e un fel de pakora numai cu ceapa, sau chiar si curry-uri mai grele. Poate pare neobisnuit, dar daca va place mancarea indiana, eu zic ca merita incercat. Poate intr-o cantitate mai mica decat in reteta, pentru siguranta. Eu daca nu as fi gustat in restaurantul ala, nu cred ca i-as fi recunoscut adevaratul potential. In poza e cu cartofi la cuptor, cu condimente indiene si ceapa rosie.

Chutney sos indian vegan de nuca de cocos proaspata

Chutney de cocos (vegna)
Sosul are un gust proaspat, cu o textura aparte, oarecum cremos de la nuca de cocos si grasimea ei, dar totusi se simt bucatelele mici-mici. Este foarte putin acru, numai cat sa adauge la prospetime si deasemenea foarte putin iute. Chimionul, dafinul si mustarul prajit ii adauga nota indiana inconfundabila. Merge perfect cu mancaruri indiene prajite cum ar fi pakora, samosa sau bhaji.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 300 g nuca de cocos proaspata (numai partea alba)
  2. 1,5 lgt chimion intreg
  3. 25g ardei iute rosu *
  4. 3/4 - 1 lgt. sare
  5. 3 lgt. lamaie
  6. 2 foi de dafin
  7. 2 lgt. boabe de mustar negre
  8. 2 lg. ulei
  9. 250 g apa
Instructions
  1. Chimionul se rumeneste intr-o tigaie curata si uscata. Dureaza foarte putin, numai cat sa isi schimbe culoare si sa devina mai mult auriu decat gri. Aroma se schimba foarte mult, asa ca pasul asta e important.
  2. Se marunteste nuca de cocos la blender. Nu e nevoie sa se scoata cojita subtire maro care ramane cand se desprinde partea alba coaja. Daca nu aveti un blender foarte puternic, va trebui data prin razatoare inainte. Eu am un blender de mana de 450W si nu face fata altfel.
  3. Se scot semintele din ardeii iuti si se adauga amestecului de nuca de cocos. Se adauga chimionul, sarea si zeama de lamaie si se amesteca inca o data la blender. Se adauga apa treptat, cate putin, dupa cum e nevoie.
  4. Intr-o tigaita mica se prajeste mustarul si foile de dafin in ulei, pana incepe sa pocneasca mustarul + 30 secunde. Se amesteca cu o lingura uleiul si mustarul in chutey. Foile de dafin se arunca.
  5. Daca nu serviti chutney-ul imediat s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati niste apa.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>