Am sa las din nou modestia de o parte si am sa recunosc ca e cea mai buna placinta cu bostan pe care am mancat-o eu vreo data. E super cremoasa, cu o crema destul de lejera si cea mai imbietoare aroma. Asa de buna incat cred ca ar placea si multor persoane carora nu le place bostanul. Pe langa scortisoara si vanilie, mirosul de bostan aproape nici nu se simte.
- 450 g bostan proaspat*
- 100 g caju
- 45 g ulei de cocos**
- 120 f zahar brun
- 50 g apa
- 1/2 lgt. agar agar
- 1/4 lgt. sare
- 1/2 lgt. scortisoara
- 5 lgt. zeama de lamaie
- nucusoara
- vanilie
- 120 g faina
- 35 g nuci sau migdale macinate
- 50 g ulei
- 50 g apa
- 1 vf. cutit de sare
- 2 lg. zahar
- vanilie
- 1 tava mica de ø20cm.
- Bostanul se da prin razatoare si se pune intr-o oala potrivita, cu putina apa si la foc mijlociu. Se amesteca din cand in cand si se adauga apa daca mai e nevoie, ca sa nu se prinda de fund. Se lasa pe foc pana se moaie de tot si se evapora apa.
- Pentru aluat se amesteca toate ingredientele si se coace fara umplutura la 180ºC.
- Cand bostanul pare gata se pune apa (50ml) + zahar + agar intr-o oala mica, pe foc. Cand incepe sa fiarba se adauga uleiul de cocos. Cand s-a topit si acesta se toarna peste bostan si se paseaza la blender.
- Separat se pune caju-ul cu lamaie si se paseaza la blender. Se adauga cate 2 lg. de crema de bostan si se mixseaza in continuare, pana ajunge o crema fina si aproape nu se mai simt bucatele de caju.
- Se amesteca crema de bostan ramasa cu cea de caju + sare, scortisoara, vanilie si nucusoara. Se potriveste la gust de zahar, daca e nevoie.
- Se toarna crema in crusta si se lasa 2 ore la frigider. Se serveste rece sau la temperatura camerei.
- *Bostanul e cantarit gata curatat.
- **Uleiul de cocos e solid la temperatura camerei, dar nu e acelasi lucru cu untul de cocos. Uleiul de cocos este mult mai ieftin decat untul de cocos.
Cum se coace aluatul de tarta gol
De multe ori e util sa coci aluatul inainte. De regula pentru ca umplutura nu necesita coacere (ca la pasca-tarta cu ciocolata) sau pentru ca umplutura e foarte lichida si aluatul are nevoie de un avans ca sa se intareasca. In engleza se cheama “blind baking”.
Metoda e foarte simpla, dar mai simpla de vazut decat de explicat, asa ca am pus niste poze dedesubt.
- Se intinde aluatul in tava. Daca nu s-a lasat la odihnit se intinde putin peste margine.
- Se inteapa cu o furculita
- Se aseaza o hartie de copt pe deasupra, avand grija sa fie indesata bine pe la margini.
- Se toarna boaobe linte sau fasole cat sa acopere toata suprafata.
- Se coace pana incep sa se rumeneasca marginile ramase. Se scoate tava din cuptor, se scoate hartia si se taie marginile de aluat cu un cutit ascutit.
- Se umple aluatul sau se termina de copt singur, inca cateva minute.