Vinetele astea umplute cu nuci sunt o reteta traditionala din Georgia. Georgia se afla la granita dintre Asia de vest si Europa de est, asadar cu influente culiare destul de variate, dupa cum veti putea observa si din reteta asta.Am aflat despre ele din cartea “Immer schon vegan” o carte cu o idee grozava: retete vegane din jurul lumii, care au fost din totdeauna vegane, drept care nu sunt veganizate acum, cu “inlocuitori” de carne si lactate.
- 2 vinete mijlocii
- 150 g nuci
- 1/2 lgt. seminte de coriandru macinate
- 1/2 lgt. sare
- 2 lgt. otet balsamic
- 1 lg. seminte de susan
- 2 c. usturoi
- 1 leg. mica de patrunjel
- marar dupa gust
- 1 pahar de apa fierbinte
- + 1 rodie (traditinal) sau rosie
- Vinetele se taie in felii de 1/2 cm sau mai putin. Se ung cu putin ulei, se presara cu sare si se pun la cuptorul incalzit la 160ºC**. Se scot cand par coapte si un pic aurii pe deasupra.
- Pentru crema se macina nucile. Se prajeste coriandru, pana isi schimba mirosul si devine putin auriu. Se amesteca la blender (sau de mana, dar cu patrunjelul gata maruntit) toate ingredientele, mai putin apa. Apa trebuie sa fie fierbinte, ca sa moaie mai bine nucile si se adauga treptat, pana ajunge la consistenta dorita. Se potriveste la gust.
- Se ung feliile de vinete cu cate o lingurita de sos, se presara cateva bobite de rodie sau se aseaza o felie de rosie la mijloc si se ruleaza. Daca sosul e destul de gros, rulourile se tin singure, fara sa fie nevoie de scobitori sau alte ajutoare.
- Se servesc reci. Cartofi dulci la cuptor mi se par o varianta foarte potrivita.In poza sunt dati prin putina sare, faina integrala si faina de porumb.
- ** In retetele de pe net vinetele sunt prajite, ceea ce am incercat si eu prima data. Devin foarte grase (asa trag ele mult ulei), ceea ce mie nu mi se pare deloc necesar avand in vedere ca si sosul este foarte consistent si gras. La cuptor mi se par cel putin la fel de bune.
Pingback: 10 Retete low carb delicioase si satioase | Gourmandelle