Pilaful asta l-am incercat pentru culoare si nu ma asteptam sa fie chiar atat de bun. Are putin lapte de cocos care il face putin cremos, sfecla ii da putin gust dulce si mirosul de mancare de toamna-iarna, iar toppingurile intregesc mancarea. Sa nu sariti peste ele, fac parte din farmec!
Culoarea este putin portocalie pentru ca pigmentul de sfecla isi schimba culoarea dupa suficienta fierbere. Eu am folosit sfecla cumparata gata fiarta, care isi schimba culoarea mai repede. Daca folositi sfecla proaspata, pilaful isi va mentine visiniul natural al sfeclei.
- 250 g orez
- 250 g sfecla gata curatata
- 200 g ceapa
- 4 lg. ulei
- 1 1/2 lgt. sare
- 4 lg. lapte de cocos gras
- +
- 100 g ciuperci pleurotus
- 40 g nuci
- 100 g tofu in saramura, simplu sau afumat
- oregano
- Ceapa se taie cubulete si se caleste in tot uleiul, intr-o oala pe masura (~20cm).
- Sfecla se taie cubulete si se paseaza la blender. Puteti pastra si cateva cubulete mici (~0,5cm) pe care sa le fierbeti laolalta cu orezul, pentru un pic de varietate la textura.
- Cand ceapa incepe sa miroase a prajit si devine translucida adaugati orezul. Se prajeste 1-2 minute, amestecand din cand in cand. Orezul prajit are un pic alta aroma.
- Se adauga "sosul" de sfecla peste orez, sare si apa in completarea sosului de sfecla. Se fierbe la foc mic, cu capac.
- Ciupercile pleurotus se taie felii subtiri, se presara cu sare si ulei si se coc la cuptor, la 180ºC (sau se prajesc). Nucile se taie in bucatele nu foarte mici - un sfert de nuca in 3-4 bucatele. Asta mi se pare o marime buna ca sa se simta suficient de bine, crocante si aromate si de asemenea sa nu acopere gustul orezului dintr-o inghititura.
- Se serveste cald, cu nuci, ciuperci, tofu maruntit in mana si oregano presarate pe deasupra.