Carnati vegani din linte si proteina de grau

December 23, 2016

carnati-vegani-reteta-carnati-de-gluten-seitan

Cateva saptmanani D. si cu mine ne-am distrat incercand retete de carnati in weekend. Intr-o casa vegana, discutia despre carnati e asa surprinzatoare incat are chiar o latura comica. Cea mai buna reteta de pana acuma e asta, si abia astept sa o refac in cateva zile. E inspirata din cartea “Ma petite boucherie vegan” .

reteta-de-cartati-vegani-din-gluten-la-mine-sub-nuc

Carnatii astia au o textura interesanta, numai bine intre cauciucos si sfarmicios, darotita proportiilor de gluten (proteina din grau) si linte rosie. Textura este farmecul principal pentru mine, dar si mirosul afumat, gustul destul de sarat si umami. Eu nu stiu ce gust au carnatii din carne, asa ca nu pot sa vi-i recomand ca si cum ar semana, ci doar ca o alternativa gustoasa, cu un aspect asemanator. 

2016-dec-3524

Ce este glutenul si care e legatura cu proteinele din grau?

Proteinele din grau formeaza glutenul in prezenta apei. Glutenul este astfel proteina din grau, insa intr-o noua forma datorita framantarii in prezenta apei; faina de gluten din comert are de regula 95% proteina. Glutenul este ceea ce face aluaturile elastice si face faina sa creasca, chiar si fara vreun agent de crestere. Separarea glutenului de amidon este un proces simplu, natural, cunoscut de mii de ani: se framanta faina cu apa, astfel incat sa se formeze legaturile de gluten si apoi se clateste amidonul din aluatul obtinut sub apa curgatoare. Este un proces simplu dar care ia foarte mult timp (faina de grau are doar 10-20% proteina in ea, in functie de tip), asa ca alternativa moderna este sa cumperi proteina gata izolata, sub forma de faina de gluten. Se gaseste in magazinele naturiste care vand si alimente.

reteta-carnaciori-vegani-de-post

Carnati vegani din linte si proteina de grau
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g. linte rosie
  2. 250 g. suc de sfecla*
  3. 250 g. faina de gluten
  4. 4 lg. drojdie inactiva (nutritiva)
  5. 1 lgt. sare
  6. 3 lgt. boia afumata
  7. 1/2 lgt. nucusoara
  8. 2 lgt. boia dulce
  9. 30 g. usturoi proaspat
  10. 2 lgt. condimente de chiftele
  11. 1 lgt. piper macinat
Instructions
  1. Lintea se fierbe cu sarea, la foc mic.
  2. Se amesteca toate ingredientele uscate.
  3. Lintea se paseaza cand a fiert, se adauga sucul de sfecla si usturoiul si se toarna peste ingredientele uscate. Se framanta aluatul pana se formeaza legaturile atoase de gluten si toata faina de gluten s-a integrat.
  4. Se formeaza carnati dupa dimensiunile dorite si se ruleaza in folie de aluminiusi se invart capetele ca la bomboane.
  5. Se fierb la aburi 40 min. Se pot pastra la frigider cateva zile, se prajesc inainte de a fi serviti.
  6. Pentru a-i fierbe la aburi puteti folosi o oala mai inalta si sa legati un tifon de manere. Puneti apa de cateva degete si carnatii ii asezati in hamacul de tifon.
Notes
  1. * Sucul de sfecla da culoare. Trebuie suc stors la storcator sau cumparat din oras, sau blenduit si strecurat. Sfecla pasata la blender cu apa nu e buna pentru ca bucatelele mici mici de sfecla fac compozitia sa nu se lege. Puteti folosi 2 lg. de pasta de tomate cu apa pana la 250 ml in loc. Vor iesi mult mai deschisi la culoare, dar tot buni.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>