Paste cu sos vegan de ciuperci

April 1, 2013

Sosul ăsta este foarte parfumat, îmbietor și cu ceva ecouri mediteraneene. Este de asemenea foarte neobișnuit pentru gustul oricărei mâncări cu ciuperci făcută de mine, care încep invariabil cu ceapă călită și prea includ ierburi aromatice.

macaroane-cu-ciuperci

Pentru 1 persoană se prăjesc 5 minute, cu capac, 250g ciuperci cu ceva sare. Se adaugă 80g ceapă tăiată mărunt și 3 căței de usturoi și se prăjesc în continuare, la foc mic și cu capac până dispare aproape tot sosul (~7 min). Se adaugă 1-2 lingutițe de cimbru, piper după gust și 50 ml sântână de soia și în 2 minute se ia de pe foc. Puteți adăuga bucățele de tofu sau soia prăjite înainte de a pune smântâna.

paste-vegane-cu-sos-de-ciuperci

Smântână de soia nu am gasit în nici un magazin în Iași dar se poate comanda pe net. Macaroanele sunt din Franța, cu quinoa și pătrunjel, dar fierte eu nu am găsit vreun gust nou. Uscate miroseau vag a pătrunjel.

ciuperci-spagheti-cimbru-piper-colorat

Și acum să vă spun și povestea rețetei ăsteia. Prin 2011 am fost la un street delivery de mâncare vegană organizat de PETA Germania (pentru sceptici, PETA Germania NU omoară animale, pentru că nemții sunt suficient de civilizați încat să nu abandoneze zeci de milioane de animale pe an). Eram vreo 6 în acelasi timp, preparam 3 feluri și le vindeam. Nu era prea organizat, fiecare făcea ce apuca. Daar, partea interesantă este că bucătarul era foarte popularul bucătar vegan Attila Hildmann, un mini-fenomen, cel puțin în Germania. Sosul ăsta (plus proteină din grâu, ceea ce eu nu am găsit) este unul din cele 3 feluri preparate acolo.

cimbru-usturoi-si-macaroane-de-quinoa-cu-patrunjel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>