Kimchi este cea mai cunoscuta mancare coreeana. Este o varza murata cu sos rosu, picanta, cu aroma de ghimbir si usturoi. Aroma de ghimbir se schimba putin la murat, dar ramane totusi mirosul distinctiv. Varianta traditionala are varza chinezeasca si ridiche daikon, care mie mi se pare ca seamana cu o ridiche roz mai batrana, putin iute. Varza fie este taiata felii de 1-2 cm, fie sunt folosite frunzele intregi. In pozele mele varza taiata mai subtire, ca pentru o mancarica, pentru a se mura mai repede.
- 500 g varza
- 200 g ridichi
- 1,5 lg. sare
- 2 lgt. boia dulce
- 1 lgt. chili pudra + 1 ardei rosu SAU cativa ardei iuti rosii proaspeti
- 9 cepe verzi, cu codite
- 1 lg. zahar
- 2 lg. pasta de miso (optional)
- 10 catei de usturoi
- 30 g ghimbir
- Se taie varza si se amesteca cu sare intr-un castron mare.
- Se taie coditele de la ceapa verde (nu si partea albla) si se adauga peste varza. Se taie ridichile felii subtiri si se adauga peste varza.
- Ghimbirul se curata si se taie marunt cu un cutit bun sau se da prin razatoare. Nu se pune direct la blender pentru ca atele nu se vor taia bine.
- Partea alba de la ceapa, ghimbirul maruntit si restul ingredientelor se amesteca la blender. Se framanta pasta obtinut cu varza si ridichile. Se adauga ~250ml apa si se amesteca. Apa ar trebui sa acopere legumele daca sunt indesate bine.
- Se pune varza in borcane, indesand bine si avand grija ca varza sa fie acoperita cu zeama. Se lasa 2 degete loc deasupra si se acopera cu capacul fara sa il infiletati.
- In fiecare zi se indeasa varza cu o furculita, ca sa se scoata bulele de aer formate de la fermentare. Se pune la loc capacul, fara sa il infiletati. Varza este gata in aproximativ 1 saptamana, la temepratura camerei. La temepraturi ridicate ca de vara probabil e gata si mai repede.