Saç vegan – mancarica turceasca cu ciuperci in sos de rosii

April 18, 2017

reteta vegana turceasca sac.jpg

Mancarica asta o stiu de la un restaurant din Freiburg, de pe vremea cand eram vegetariana (sosul avea smantana). O serveau aburind, in niste tigai joase, cu fundul rotund cam ca un wok mai plat, cu pita proaspata si pufoasa. Sosul are si gust si miros destul de complex si de delicat, incat mi-a fost destul de greu sa dezvolt  o reteta care sa semene. Posibil sa mai aiba si alt nume, caci cu numele de pe meniu nu am gasit nici o reteta pe net. Eu zic ca seamana extrem de bine cu mancarica turceasca de care va povestesc dar, in orice caz, e o mancarica exceptionala, in care sosul e piesa de rezistenta.

retete vegabe la mine sub nuc mancarica turceasca cu ciuoerci mancarica turceasca vegana cu ciuperci

Saç vegan de ciuperci (mancarica turceasca)
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Ingredients
  1. 150 g ciuperci champignon
  2. 1 ardei gras rosu (mare)
  3. 200 ml rosii cubulete la conserva
  4. 60 g. caju (hidratat 4h pentru blender mic) *
  5. 1 lgt. sare
  6. 1 lgt. zahar
  7. 4 catei de usturoi
  8. 1 lg. boia dulce
  9. 1/4 lgt. chimion macinat
  10. 3 lg. ulei
Instructions
  1. Intrucat gatitul dureaza putin, recomand sa pregatiti totul la incemana inainte sa puneti tigaia pe foc. Ardeii si ciupercile se spala si se taie bucati mari de 2-3 cm. Usturoiul se taie in bucati mari, 3-6 bucatele fiecare catel (ca sa nu se arda repede).
  2. Rosiile si caju-ul se amesteca cu 200 ml apa la blender pana devin o crema.
  3. Se pun ciupercile si adreiul la prajit cu sare si la foc mare. In 4 minute se adauga usturoiul, boia si chimion. Se prajesc impreuna aprox. 2 minute, amestecand de cateva ori.
  4. Se adauga sosul de rosii si caju peste legumele din tigaie, se adauga zaharul, se amesteca bine si se lasa inca vreo 4 minute pe foc. Se mai adauga apa daca s-a evaporat prea multa si sosul dispare sau e mai gros decat va place.
  5. Se serveste calda, cu paine proaspata.
Notes
  1. * La un blender puternic nu e nevoie sa hidratati caju-ul.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

Comentarii

  1. Cristina

    Absolut delicios, tocmai ce-am terminat de mancat. :))) Nu mai tin minte daca ti-am mai scris vreodata, dar am mai gatit dupa cateva retete de la tine (supa Pistou, supa Vichissoise, dovlecei pane, lahmacun, burrito) si toate au iesit perfect! Eu sunt vegetariana, sotul meu nici macar, dar amandoi am fost surprinsi de cat de gustoase sunt retetele tale vegane si le-am introdus pe toate in meniul nostru obisnuit. Felicitari pentru tot ce faci si multumim pentru inspiratie! :)

      Reply
      1. ilinca Post author

        Multumesc pentru mesaj, Cristina! Ma bucur foarte tare ca ti-au placut retetele si mai ales ca si-au facut loc in viata voastra ^_^.

          Reply
      2. Denisa

        Suna foarte tentant si delicios. Azi vreau sa fac reteta, dar ma intreb daca timpul de gatire al ciupercilor nu este prea scurt. De obicei eu le fierb mai mult.

          Reply

        Leave a Reply

        Your email address will not be published. Required fields are marked *

        You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>