Falafelul este o prajoala delicioasa, facuta din boabe de naut. In Egipt e verde aprins inauntru, de la patrunjel si ceapa verde. Este extrem de popular ca mancare rapida vanduta pe marginea strazii, atat de popular incat McDonalds are un McFalafel. In alte tari falafelul e galben la mijloc, uneori e invelit in boabe de susan, iar forma variaza de la parjoale clasice, bule, semisfere sau colacel, gen gogoasa cu gaura la mijloc. La fel ca zacusca noastra, ia multe forme – eu nu am mancat niciodata 2 falafeluri (hmm, nu stiu ce plural sa ii fac) cu acelasi gust in locuri diferite. Cam oriunde ar fi, mie mi s-a parut groaznic de bun. Si cand nu era bun, tot era clar ca are potential.
Nautul are putere destul de mare de a “lega” mancarea si in reteta de falafel nu este nevoie deloc de faina sau ou sau alti agenti care sa tina parjoala laolalta.
- 400 g naut uscat
- 70 g codite de ceapa verde
- 100 g ceapa alba
- 6 catei de usturoi tocat
- 1 lg. coriandru macinat
- 1 lg. chimion macinat
- 2,5 lgt. sare
- ulei pentru prajit
- Nautul se lasa la muiat peste noapte; ar trebui sa se dubleze, cel putin.
- Se scurge nautul si se amesteca la blender* cu celelalte ingrediente, tocate in prealabil, daca e cazul. Compozitia va fi destul de neobisnuita pentru parjoale intrucat nu se leaga la rece. Se va lega la prajit, datorita falafelului, dar parjoalele trebuie puse direct cu lingura pentru ca nu vor merge formate in mana sau pe fundul de lemn ca alte parjoale.
- Se prajesc in friteusa sau in tigaie cu mult ulei (0,5 cm). Se pot coace si la cuptor, dar mie nu mi se par nicidecum la fel de buni, asa ca nu recomand.
- Sunt cele mai bune calde, intro lipie cu salata si niste sosuri sau cum va place sa mancati parjoalele (cartofii piure sunt greu de batut in contextul asta ;) ).
- Compozitia se poate pastra la frigider 3-4 zile.
- *Se poate folosi aproape orice blender, atata timp cat lamele mai taie. Eu am facut compozitie de falafel in ultimii ani cu un blender de mana de 450W.
Aveam si o reteta veche pe blog, ceva mai aproximativa si am hotarat sa las cateva din poze. Culoarea cred ca se vede mai bine. Cele din pozele noi sunt facute dupa cateva zile, cand compozitia nu mai era asa verde ca la prima tura de parjoale.
bună idee!
Pingback: Falafel