Pesto rosu sau pesto sicilian nu e inca asa popular pe la noi. Seamana cu pesto genovez (verde) la consistenta, dar are si rosii si ardei si eventual si oregano. Varianta mea are ceva mai mult de atat. Data fiind afinitatea mea pentru zacusca, mai adaug si ceva ceapa, dovlecei. Rezultatul e fascinant.
Se potriveste ca sos pentru paste, in sandvichuri sau ca sos mai general (dip) pentru cartofi prajiti, chipsuri sau altele. In paste eu mai adaug si cateva frunze de busuoic proaspat sau boabe de mazare, pentru culoare.
Se pastreaza foarte bine, tine 2 saptamani sau mai bine la frigider. Cred ca fierte la bain-marie tine si la temperatura casei, peste iarna. Eu tot vreau sa incerc sa fac un lot din toamna, dar inca nu am reusit.
- 20g ulei
- 70g dovlecei (optional)
- 80g ceapa
- 300g ardei (sau gogosari, si mai bine!)
- 20g pasta concentrata de tomate
- 50g seminte de floarea soarelui
- 1 1/2 linguri oregano uscat si maruntit
- 20g busuioc proaspat
- Se taie asemanator si nu neaparat marunt ceapa, dovleceii si ardeii si se pun la prajit, cu capac si la foc mediu.
- Dupa 5-10 min se adauga sare si pasta de tomate. Se face focul mai mic si se amesteca din cand in cand, inca vreo 10 minute.
- Se adauga oregano si se mai lasa pe foc pana s-au muiat bine toate legumele.
- Se ia de pe foc, se adauga semintele de floarea soarelui si se fac piure fie cu mixerul de mana fie la blender/robot.
- Se potriveste de sare, se adauga si busuiocul spalat si se marunteste si el.
- Se pune fierbinte in borcane si se inchide imediat.
- Pesto-ul de obicei are foarte mult ulei asa ca se mai poate adauga daca vrei sa semene mai mult cu cel din oras. Deasemenea se poate adauga usturoi.
- 3 borcanase mici (±600ml)
Tartina este cu : pesto rosu, humus si legume la gratar (dovlecei, vinata si ardei verzi).