Varianta mea de ardei/dovlecei umpluti e simpla, rapida, cu multa soia si foarte gustoasa.
La nunta lui A. am mancat niste sarmale care mi-au amintit de suspiciunea mea mai veche cum ca sarmalele ar putea fi si bune (Am niste standarde foarte ridicate la sarmale). Umplutura era putin prea simpla dar avea mult morcov si mi-am dat seama ce bine se potriveste. Intrucat sarmalele necesita prea mult timp, m-am gandit sa incerc compozitia cu niste ardei si dovlecei. Si de atunci o tot incerc, cu aceeasi reteta pe care v-o propun azi. Am fost destul de bucuroasa ca mi-a iesit asa bine din prima incercare.
Stiu ca multa lume are deja o reteta preferata, dar daca sunteti in cautare de una, nu cred ca veti fi dezamagiti de asta.
- 300 - 350g orez basmati
- 100g soia granule
- 1 leg (±40g) patrunjel
- 1/2 plic amestec condimente pentru sarmale
- 1 lg. zahar
- 3cm ardei iute
- 250g morcov
- 200g ceapa
- sare
- ulei pentru prajit
- 3 linguri pasta de tomate (optional)
- sos de rosii
- sare
- piper
- ardei iute
- Se clateste orezul si se lasa la muiat in apa rece 15 minunte apoi se fierbe dupa instructiunile de pe punga. Se fierbe soia cu sare si se scurge. Se caleste ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoarea mica, cu sare dupa gust. Se adauga soia si se prajeste si ea. Se toaca marunt patrunjelul si se amesteca orezul cu soia, patrunjelul, zaharul si condimentele. Tot acum se adauga si pasta de tomate, daca vreti. Umplutura e gata.
- Pentru sos eu amestec ingredientele de mai sus cam jumatate sos de rosii - jumatate apa. Sare si piper dupa gust si putina faina, cam 4 linguri pentru cat sos as avea nevoie eu pentru 25 ardei.
- Se umplu ardeii si se aranjeaza in picioare intre-o oala mare si mai inalta decat ei. Se adauga capetelele de ardei sau miezul de dovlecei printre ei si se toarna sosul pe deasupra.
- Cantitatile astea ajung pentru aproximativ 25 ardei sau echivalentul in volum pentru dovlecei.
- Se pastreaza bine la congelator.
- Mama mea amesteca dovlecei cu ardei in aceeasi oala si ies foarte bine, pentru ca se amesteca gusturile.
Umplutura se pastreaza foarte bine la congelator, ramane neschimbata. Eu fac des portie dubla si pun jumatate la congelator pentru o mancare mult mai rapida alta data.
Si mi se mai pare ca se potrivesc foarte bine cu busuoic proaspat.