Dhal de linte rosie sau mancarica-sos-supa indiana

February 12, 2014

mancarica indiana de post dhal de linte rosie

Dhalul sau dalul este una din cele mai cunoscute si mai simplu de facut mancaruri indiene. In plus este nutritiv, sanatos si potrivit in orice anotimp. Are un miros imbietor, care iti face pofta inainte sa-l fi gustat vreodata si o culoare cat de (ireal) de portocalie vrei. Despre dhal am mai scris si aici, unde l-am prezentat sub forma de supa. 

dal dhal de linte rosie mancare indiana vegan

In maxim o ora este gata toata treaba, deci e relativ rapida mancarea si foarte potrivita pentru o masa mai mare: poate fi pregatita din timp si este usor de incalzit. Pentru cine e curios sa prepare singur garam masala, am gasit si o reteta!

IMG_3070-2

Dal de linte rosie (sos indian pentru orez)
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 150g ceapa
  2. 250g linte
  3. 200g lapte de cocos
  4. 1 ardei
  5. 100g pasta de tomate
  6. 3 catei de usturoi
  7. 2 lgt. curry
  8. 2-3 lgt. sare
  9. 2 lgt. zahar
  10. 1/2 lgt. garam masala
  11. 1/2 -1 lgt. turmeric (optional)
  12. ulei
In plus
  1. soia sau tofu prajit
  2. orez, cam 300g (uscat)
Instructions
  1. Se clateste lintea si se pune la fiert cu 1 lgt. sare, garam masala si usturoi.
  2. Ceapa si ardeiul se taie marunt si se pun la prajit in ulei, cat sa acopere bine fundul tigaii. De la inceput se adauga si praful de curry la prajit. Se pune capacul si se amesteca din cand in cand, cat sa nu se arda. Se inchide cand s-au muiat bine legumele.
  3. Lintea ar trebui sa fie gata cam in 20 minute. Se toarna lintea gata fiarta peste ceapa si ardei, se adauga restul ingredientelor in afara de turmeric. Se amesteca bine si se mai fierb inca 10 minute. Se adauga laptele de cocos amestecand pana se omogenizeaza.
  4. Se serveste fierbinte, cu orez basmati fiert proaspat si un pic de salata.
Notes
  1. Turmericul se adauga dupa ce se inchide focul, ca sa nu isi piarda presupusele lui puteri miraculoase. Nu va schimba foarte tare gustul ci doar culoarea.
  2. Daca nu gasiti garam masala (un amestec de condimente) puteti pune 1/2 lgt. curry in plus la prajit si 1 varf de cutit de scortioara macinata la fiert cu lintea.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

Comentarii

  1. Ioana

    Dhal-ul e printre primele mancaruri vegane pe care le-am incercat si nu trece o saptamana fara sa il facem.
    E gustos, usor de facut si sanatos pe deasupra. Eu una ma simt f bine dupa ce mananc Dhal.. probabil datorita proprietatilor turmericului.

    Trebuie sa il incercati, e foarte hranitor si bun.

      Reply
    • Pingback: Round Up de noiembrie: Bunatati de post | mananc-inteligent.ro

    • Pingback: Dhal cu vinete | Mancare de linte cu vinete

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>