Va prezint niste super-clatite, ca de obicei, 100% vegetale. Sunt numai bune de pufoase, aromate, moi si totusi cu marginile crocante. Se pot intinde cat de subtiri vrei, ceea ce e foarte important: mama mea m-a invatat sa le fac foarte subtiri, ca cele frantuzesti, insa retetele pe care le mai incercam se rupeau mult prea usor la grosimea dorita. Pe scurt, sunt tot ceea ce imi doresc eu de la o clatita.
Daca va intereseaza povestea retetei, ea incepe cu vreo 10 ani in urma. Intr-o vizita in postul mare, R.* ne-a servit cu niste clatite de post. Erau bune. Sau chiar foarte bune. Nu ca ale mamei, dar aveau o consistenta foarte placuta. Si erau clatite adevarate, fara nici un dubiu. Si nu erau sfarmicioase. Toate astea fara lapte si fara oua. Asa ceva nu mai vazusem si nu mai auzisem. Secretul ei era drojdia, care a devenit si secretul retetei mele.
- 120 g faina
- 1/8 lgt. praf de copt
- 1/4 lgt. drojdie uscata
- 2-3 lgt. zahar
- +
- 20 g ulei
- 230 g lapte de soia cu aroma de vanilie
- 35 g apa
- 2 lgt. vanilie
- 1/4 lgt. apa de trandafir
- Se amesteca ingredientele uscate bine apoi se adauga si restul. Se amesteca bine, sa nu aiba cocolosi. Se lasa 10 minute sa se odihneasca si apoi se prajesc.
- *Apa de trandafir este optionala dar completeaza foarte bine aroma clatitelor.
- Laptele de soia este esential, nu garantez ca functioneaza reteta la fel si cu alt lapte.
In poza am umplut clatitele cu mere si pere in unt de cocos si cu zahar brun.
*Tot lui R. ii sunt recunoscatoare si pentru ideea de salata de fasole.
Oofff…e asa faina reteta dar cum sa calculez 1/8 din lgta..1/4….pfff…complicat!
Sunt lingurite speciale pentru masurat si deobicei vin in seturi de 4 linguri de marimi diferite, care reprezinta 1 lingura, 1 lingurita, 1/2 lingurita si 1/4 lingurita. Daca ai o lingurita de sfert e doar o jumatate ;). Se gasesc in magainele de gatit sau la ikea .