Jurnal de calatorii vegane : Edinburg

June 24, 2014

 Edinburgul are destule restaurante vegetariene dar totusi nici unul vegan. Vegan are vreo 2 juice-baruri si chestii mai exotice si care suna ca si cum ai pleca flamand de acolo. In rest e discutabil de vegan-friendly, lactatele si carnea fiind la mare cinste cam peste tot. Daca tot aveam de ales intre atatea variante, am mers numai pe la cateva localuri vegetariene, despre care va povestesc mai jos.

IMG_4801IMG_4733IMG_4659IMG_4735IMG_4740IMG_4742IMG_4747IMG_4765

IMG_4761IMG_4789 IMG_4794

IMG_4811

IMG_4836IMG_4831

IMG_4749

 

 Forest Cafe

Forest Cafe este o cafenea/local vegetarian(a) fara angajati, doar cu voluntari. Pozele de pe Happy Cow nu pareau sa promita o experienta culinara de poveste dar eram de multa vreme curioasa sa vad cum arata asa un loc – ma intriga partea cu voluntarii. Auzisem de ceva vreme, de pe grupul vegan de pe couchsurfing.org, despre o cafenea din asta in Amsterdam.

IMG_4779 IMG_4774

Cafeneaua in sine e un amestec usor eclectic de mici proiecte artistice de la naiv la modern, presarat cu obiecte kitch din anii ’90. Clientela diversa, muzica faina si atmosfera linistita sederea a fost placuta. Sa fi mers aici in liceu cred ca as fi fost iremediabil indragostita de locul asta.

IMG_4777 IMG_4781

Oferta de mancare era extrem de limitata iar serviciul nu a intrecut cele mai pesimiste asteptari. Voluntari mai simpatici/binevoitori si nepriceputi/incurcati nu cred ca puteau gasi. Nu ma pot plange ca serviciul a fost rau ci doar altfel decat ce m-am obisnuit eu sa consider standard de profesionalism. 

IMG_4786

Mancarea a fost dupa un tipic al unor localurilor vegetariene mai fara pretentii, un amestec presupus sanatos de legume, aparent la nimereala si complet fara sare, poate bun dar nu pe gustul meu. Meniul a fost destul de previzibil: vreo 2 salati, falafel, humus si un wrap cu o mancarica de varza si boabe de fasole. Wrapul (deasupra) chiar era bun si mai ales cu potential. E in tortilla, incalzit la panini-maker si parea un fel de placinta, adica o idee foarte buna pentru datile cand ai vrea o mancare rapida si calda.

IMG_4784

IMG_4788

 

David Bann

David Bann e un restaurant mai elegant, cu preturi doar putin mai mari decat ce mi-a parut mie a fi media. Meniul era foarte variat si inventiv si noi am fost foarte multumiti de ce am comandat. Ar mai trebui cateva vizite ca sa incercam tot ce ne-a inspirat de pe meniu.

IMG_4638

 IMG_4649

Tofu afumat si prajit cu chutney de mere si felii de castravete. E tofu facut de ei.

IMG_4653

Placinta cu linte, rosii, ceapa si mirodenii indiene in aluat de cartofi. Aluatul avea gust de piure dar textura mai pufoasa si uscata decat piureul. Alaturi este o salata obisnuita si niste legume sote, acoperite cu un sos indian cam fara gust.

IMG_4647

Humus de casa, cu paine putin prajita, stropita cu ulei de masline si chutney acru de rosii.

IMG_4646

Supa de dovlecei cu lapte de cocos si iarba de lamaie (lemongrass). A fost incredibil de super-buna!

IMG_4648

Parjoale din linte, cu morcov, mazare si ceapa (cred ca si porumb de fapt) si iarba de lamaie. F bune. Sosul de banana si cel de fructe (foarte acru) nu ne-au dat gata.

 

Henderson’s

Henderson’s e cel mai vechi local vegetarian din Edinburgh, cu un restaurant, un magazinas/aprozar si un bistro, toate pe acelasi colt de strada. Noi am fost la restaurant unde meniul era foarte vegan-friendly, felurile vegane marcate clar si o oferta cel putin multumitoare. Mancarea ne-a placut: originalitate compensa gustul usor fad pentru unii dintre noi (nu dam nume :) ).

IMG_4689 IMG_4691 IMG_4695

Nu sunt dragute meniurile?

IMG_4697

IMG_4693 IMG_4694

IMG_4718

Paste tagliatelli cu un sos cremos care aducea a curry verde. Mirosea tare ispititor a lemongrass si busuioc, usturoi si avea si ardei, rosii, cubulete de tofu afumat si caju intreg. Foarte fain, imi lasa gura apa acum cand ma uit la poza :).

IMG_4717

Vanata acoperita cu un amestec de fasole, morcov, ceapa si ceva condimente cu aer indian gen garam masala. Era cam dulce, dar OK. Dedesubt este piure de cartofi dulci dar de-a dreptul imposibil de dulce. Sosul e chutney de prune iar salata avea rucola, capsuni si afine fara nici un sos.

IMG_4712

Humus cu sfecla, cu un fel de biscuiti digestivi dar sarati si muraturi. Ciupercile erau si ele murate si erau tare bune.

IMG_4711

Parjoale cu morcov, nuci si stafide, tot dulci dar tare bune. Chutney-ul cred ca era de ananas cu ardei iute.

IMG_4703

Bere vegana (avea acreditarea societatii vegane britanice pe spate).

IMG_4723

Placinta calda cu visine si inghetata de vanilie (din soia). Perfect.

 

Bindhi 

Bindi este un restaurant cu specific indian si est-african – un amestec destul de neasteptat. Au putine locuri si mancarea pare facuta de casa, totul are un aer foarte familial. Proprietara face si cursuri de gatit, care m-ar tenta sa la incerc si eu o data.

IMG_4829 IMG_4830

Burgeri de legume, cu mult cartof si ardei iute. Aveau un pic de crusta care parea a fi facuta cu faina de naut. Aratau foarte dragut desfacuti, presarati cu bobite de rodii.

IMG_4840

IMG_4847IMG_4841

Iam (Cassava) prajit – ceva intre cartof si pastarnac, putin mai uscat si atos dar tare bun.

IMG_4845

Baji de ceapa (ceapa pane, in faina de naut), samosa in foi de placinta (nu mi-a parut o idee asa buna), chiftele din linte si rulada de colocazie (frunze). 

 

Baked Potato 

Baked potato este un mic local fast food, cu o singura masa si o oferta delicioasa: cartofi copti cu 1,2 sau 3 toppinguri ingenioase, la alegere. Majoriatatea vegane, oferta era tare imbietoare si tare greu a fost sa aleg. Acolo cu siguranta m-as intoarce sa le incerc pe toate. Idee simpatica, preturi mici, serviciu rapid si prietenos si mancare buna si variata cred ca sunt destule argumente :). In plus e chiar in centru vechi/turistic.

IMG_4827 IMG_4823 IMG_4822

 

Toate toppingurile din pozele de mai sus sunt vegane. Noi am luat coleslaw (salata de varza si morcov cu maioneza vegana), salata de porumb intr-un sos cremos de curry si un hummus cu niste ierburi.

IMG_4821 IMG_4818

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>