Reteta asta e adaptata dintr-o carte a unui bistro vegan pe nume Plum (pruna). Am incercat-o pentru ca mi se parea prea improbabil sa iasa asa, din lapte si ulei. Si o impartasesc din acelasi motiv, pentru ca e incredibil cum se face si se intareste. Trebuie sa fac observatia ca nu este maineza mea preferata, cea din tofu matasos imi place mult mai tare insa e greu de procurat tofu matasos. E de asemenea discutabil cat de tare aduce a maioneza traditionala.
Singura problema este ca e nevoie de lapte neindulcit si nearomat dulcisor, ceea ce nu este cazul pentru orice lapte se gaseste la noi. Singurul pe care nu l-am incercat este laptele de la Inedit, poate ala e natur… Daca nu, trebuie lapte de casa, ceea ce mai ia un pic de timp :(.
- 120 ml lapte de soia, neindulcit si fara arome adaugate
- 80 ml ulei *
- zeama de la 1/2 lamaie
- 1 lgt. sare
- 2 lgt. mustar
- 1 catel de usturoi
- Laptele si mustarul trebuie sa fie la temperatura camerei (sau aceeasi cu a uleiului, ca sa minimizam sansele sa se taie). Se pune laptele, sarea, mustarul si usturoiul maruntit intr-un blender si se porneste acesta. Se adauga uleiul treptat, numai dupa ce portia precedenta s-a incorporat bine. Se opreste blenderul, se adauga zeama de lamaie amestecand de mana si se pune intr-un recipient la frigider. Cand veti termina uleiul amestecul va fi tot foarte subtire si se va ingrosa de-o data, cand adaugati lamaia.
- *Cantitatile de mai sus fac o maioneza moale. Daca doriti una mai tare, ca pentru tartine, mai adaugati ~40 ml ulei.
- Este important ce lapte de soia alegeti. Asta este unul din putinele cazuri in care nu as recomanda pe cel de la Alpro, caci are un miros dulceag, care nu se potriveste aici.
Cu lapte de migdale din cutie nu se poate?
-in tot cazul bine ca am gasit si eu o reteta ieftina .Faceam acum un an si ceva genul acesta de maioneza dar nu mai tin minte ce lapte vegetal foloseam ca seamana cutiile si e aceeasi firma….de aia intreb de migdale….
Eu nu am incercat cu migdale, dar nu vad de ce nu ar merge. De cand am scris articolul am gasit si un lapte fara aroma, care se potriveste perfect la maioneza asta: cel cu soia si orez de la Joya. In Iasi se gaseste la Carrefour.