Kusheri – mancare egipteana cu orez, linte, naut si macaroane + sos aromat

January 24, 2015

2015 Ian-0475-2

Kusheri este o mancare egipteana care ocupa un loc fruntas ca popularitate. Se vinde pe strada, la fast-food-uri, de regula la niste preturi derizorii. E gustos, multumitor, putin iute si hranitor. Este o mancare simpla si relativ rapida, care imi aduce tot timpul aminte de Egipt, cu lumina, aromele si strazile lui mereu surprinzatoare.

Ingredientele il recomanda drept mancare de iarna, asa ca acum pare un moment bun sa o introduc.

2015 Ian-0470-3

Daca cineva vrea si reteta vizuala, e toata aici dedesubt. Numai apa lipseste.

2015 Ian-0441-3

Kusheri
Serves 3
Write a review
Print
Ingredients
  1. 40 g linte verde muiata peste noapte
  2. 150 g orez basmati
  3. 50 g paste mici (ca pentru supa)
  4. 1 cuite naut fiert (400 ml)
  5. 1 cutie de rosii cubulete
  6. 4 cepe mijlocii
  7. 1 lgt. boia iute
  8. 1 lgt. piper macinat
  9. 1 lgt. chimion
  10. 1 vf. cutit scortisoara
  11. 1 vf. cutit nucusoara
  12. 4 foi de dafin
  13. 2 catei mari de usturoi
  14. 2 seminte de cardamon negru*
  15. 4 linguri de ulei
  16. sare dupa gust
Instructions
  1. Lintea si macaroanele se fierb dupa instructiunile lor, cu destula apa si sare.
  2. Orezul se clateste in apa rece (ca sa nu ramana prea lipicios) si se fierbe in 1 l apa cu sare (ca sa nu se lipeasca). Se scurge imediat ce e gata.
  3. Nautul se clateste si se amesteca toate ingredientele fierte, cu 2 lg. ulei si sare, daca mai este nevoie.
  4. Pentru sos se calesc 2 cepe taiate marunt, impreuna cu toate condimentele. Dupa ce a inceput sa se moaie ceapa se adauga si usturoiul maruntit si apoi sosul de rosii. Se potriveste la gust sarea, poate si boiaua daca nu e destul de iute. Se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, vreo 5 minute.
  5. Celelalte 2 cepe se taie pestisori si se prajesc cat sa fie un pic crocante. Se presara peste orez si sos, in farfurie.
  6. Se serveste cald. Amestecul cu orez poate fi reincalzit intr-o tigaie cu capac, la foc mijlociu si amestecand din cand in cand.
Notes
  1. * Daca nu gasiti cardamon negru il puteti inlocui cu 1 vf. de cutit de boia afumata. Mirosul lui e mai complex, dar principalul e cumva afumat. Daca nu, merge si fara.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/
Ca sa pun mancarea in contextul original adaug si cateva poze din Egipt. 

2011 Egipt-0766

2011 Egipt-0638 2011 Egipt-0009   2011 Egipt-0013 2011 Egipt-0019

2011 Egipt-13

Si va las cu un rasarit de pa muntele Sinai.

 2011 Egipt-4muntele sinai Egipt rasarit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>