Pilaf cremos de bostan

February 23, 2015

2015 feb-9771-2

Cremos de-adevaratelea, iernatec, multumitor si cu o aroma bland-cremoasa. Ramane dulcisor de la bostan, iar bucatelele intregi (si mai dulci) si caperele acru-sarate se complementeaza perfect.

Am crescut cu pilaf de urzici, de spanac, de stevie, de ciuperci,  mai tarziu am aflat si de cel bulgaresc, cu multi ardei, dar nu cu bostan. Asa ca sa va zic si cum am ajuns la reteta asta. La sfarsitul anului s-a casatorit A., drept care am dat si eu o fuga pana in Paris. La cina (mirifica) am primit un risotto de bostan la felul principal, fara parmezan sau alte chestii nevegane care mai erau pa langa. Era mai dulce, mai portocaliu si doar ceva mai putin cremos. Totusi incredibil de bun si cu mult potential. Reteta pe care v-o prezint aici imi place chiar mai tare, pentru ca sosul e mai “branzos” si rozmarinul e o veche slabiciune de-a mea.

2015 feb-9775

Pilaf cremos cu bostan
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 750 g bostan (cantarit fara samburi)
  2. 150 g orez
  3. 200 g ceapa
  4. 200 ml rosii cubulete de la conserva
  5. 50 g seminte de floarea soarelui
  6. 20 g caju
  7. 3 lgt. drojdie nutritiva
  8. 1/2 lgt. rozmarin pudra**
  9. 1/2 lgt. usturoi pudra
  10. 1 lgt. turmeric (optional)
  11. ulei
  12. 1 lg. de capere*
Instructions
  1. Bostanul se taie in felii subtiri de 1,5-2cm si se pune la cuptor, la 200ºC.
  2. Orezul se pune la fiert cu sosul de rosii si sare.
  3. Ceapa se caleste cu un pic de sare.
  4. Semintele de floarea soarelui si caju-ul se pun si ele la fiert, apoi se paseaza la blender, adaugand apa cat e necesar.
  5. Se adauga ceapa, rozmarinul, turmericul si drojdia nutritiva peste crema de seminte si se paseaza.
  6. Se adauga 1/2 din bostan in sosul de mai sus si se paseaza si el.
  7. Se amesteca orezul cu sosul si se potriveste la gust de sare.
  8. Restul bostanului se taie in cubulete si se amesteca in pilaf.
  9. Se serveste cu capere.
Notes
  1. * Caperele zic eu ca se potrivesc excelent si la miros si la gust si la textura. Daca nu aveti prin casa sau nu va plac, propun sa le inlocuiti cu masline verzi taiate in sferturi sau cubulete de castraveti murati. O surpriza sarat-acrisoara se potriveste destul de bine.
  2. ** Salvia se potriveste la fel de bine, in caz ca vreti sa inlocuiti rozmarinul.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>