Gazpacho este o supa crema din sudul Spaniei, facuta din legume proaspete blenduite pana ajung supa. Se serveste rece si e o mancare ideala de vara, usor si rapid de facut, racoritor de mancat. De fapt cred ca e in top 3 mancaruri cu cel mai bun raport efort – gust. In unele variante are si ardei inauntru, dar eu am incetat sa il pun pentru ca blenderul meu lasa mini bucatele de ardei + coaja care fac supa mai putin cremoasa.
- 1,5 kg, rosii
- 40 frunze de busuioc
- 4 c. usturoi
- 40 g ulei de masline
- 1 lgt. otet balsamic
- 1 1/2 lgt. sare
- 50 g miez de paine alba
- Rosiile se spala si se lasa 1-3 minute intro oala cu apa clocotind, pana se poate desprinde usor cojita. Cel mai simplu e sa vedeti cand se crapa cojita si sa le scoateti imediat.
- Se curata rosiile de cojita si de partea mai tare de la codita.
- Se pun rosiile, usturoiul, busuiocul si sarea intr-un blender. Se amesteca pana devin o crema fina. Se adauga celelalte ingrediente si apa cat sau daca mai e nevoie, probabil maxim un pahar.
- Se pune la frigider si serveste rece, cu crutoane si uneori cubulete de rosii sau castraveti pe deasupra.
- Miezul de paine ajuta la textura si putin la gust. Pe de o parte face supa mai cremoasa, mai legata si pe de alta ajuta sa o stabilizeze, ca sa nu se separe apa.