Tarta alsaciana e un fel de pizza, subtire cat o clatita, cu sos de smantana cu usturoi si putine toppinguri. Varianta traditionala are ceapa si sunca, dar si ardei, praz, ciuperci sau cascaval sunt destul de comune. In franceza se cheama tarte flambee si in germana Flammkuchen.
Aluatul obisnuit este un aluat asemanator cu cel de pizza, doar ca mai tare si care se intinde extrem de subtire. Pentru ca dureaza destul de mult pregatitul si foarte putin mancatul, mie mi-e cam lene sa il fac asa ca folosesc lipii tortilla in loc. Nu au chiar acelasi efect, dar e super rapid si mie imi plac si asa.
In poze vedeti 5 variante de chestii presarate peste smantana (de soia) cu usturoi:
- ceapa + ardei gras
- praz + tofu afumat (eu nu am avut acuma tofu afumat si am lasat tofu simplu la muiat cu boia afumata si sos de soia)
- ciuperci + ceapa
- ceapa + tofu afumat (jumatate are si cascaval vegan violife ras)
- ceapa + ardei gras + ardei iuti (ardeii iuti nu i-am vazut niciodata pe vreun meniu, e vaianta foarte personala)
Eu am folosit smantana de la Alpro. In mod normal nu prea imi place, pentru ca are un miros dupa care nu ma dau in vant. Dar amestecata cu usturoi, nu a mai fost deloc deranjant mirosul ala.
- 5 foi de tortillia
- 200 ml smantana de soia
- 4-5 cateii mari de usturoi
- 1/2 - 3/4 lgt. de sare
- 1/2 lgt. lamaie
- 1 lg. drojdie nutritiva
- ceapa, ardei, ciuperci, tofu afumat sau praz.
- Se deschide cuptorul la 240ºC.
- Se amesteca smantana, cu sare, lamaie si usturoiul presat.
- Se pregatesc toppinguri dupa gust.
- Se intinde smantana peste o lipie, se presara toppingurile si se coc 4 minute odata ce cuptorul este incins.
- 1. Lipiile tortilla sunt o scurtatura, nu e varianta traditionala.
- 2. Un cuptor electric este dezirabil la reteta asta. La cuptor cu gaz nu cred ca se rumenesc bine/deloc pe deasupra.
Pingback: 5 things to do at home on a messy winter day - Stand for Fashion
Întotdeauna mi-au plăcut pizzele cu usturoi. Pe o parte din lipii am probat și cu sos de leurdă+tofu. Foarte bune! Mulțumim pentru idee!
Aaa, sosul ala bun al tau <3. Si eu multumesc pentru idee