Mama si tata faceau cartofi copti iarna, destul de rar si tot timpul erau buni si mancatul era distractiv. Aveai de pregatit mancarea in farfurie, eu am invatat de la matusa mea sa scot miezul, sa il fac piure cu ulei si apoi il puneam inapoi, cu salata, tofu sau asa ceva. Eu mi-am dat seama de potentiaul cartofilor copti abia dupa o vizita la Edinburg, unde am gasit un magazin care vindea doar cartofi copti, dar cu foarte multe feluri de toppinguri. De acolo mi-a vent ideea cu “baked potato party”, petrecere cu cartofi copti.
Cateva avantaje la a invita prietenii la cartofi copti sunt:
- Sosurile si toppingurile pot fi pregatitie inainte, asa ca nu e nevoie de gatit in timp ce musafirii sunt la masa sau chiar inainte de a ajunge.
- Fiecare isi poate alege combinatia sau combinatiile preferate
- Masa e mai interactiva – mai adaugi un sos, alegi alte toppinguri pentru al doilea cartof
- Toppingurile pot fi chiar un subiect de discutie, sau cel putin inceput de discutie
- Fiind vorba de cartofi, mie mi se pare ca aproape orice sos/topping se potriveste
- Pregatirea poate dura foarte putin. Sunt o multime de toppinguri bune pe care le puteti cumpara sau prepara in 5 minute. Printre ele sunt: humus, in care puteti agauga cate ceva, zacusca, salata de vinete, cate feluri de tofu vreti, muraturi, ulei de masline, salata de porumb, fasole batuta, seminte prajite, salata de varza murata, masline.
- E bun pentru vreme rece, pentru ca se incalzeste casa de la cuptor, caci dureaza destul de mult sa se coaca o tava intreaga de cartofi
Deasupra este o salata de porumb cu alge, usturoi si maioneza. Este probabil toppingul meu preferat si cu siguranta cel pe care il fac cel mai des cand nu avem musafiri. Cu porumb si maioneza cumparate, trebuie doar sa amesteci cele cateva ingrediente.
Se mai vede si un sos de ciuperci, cu smantana de caju si cimbru.
Branza de caju cu rosii, ceapa si marar. Delicios <3.
Humus cu zaatar, ulei de masline si seminte de rodii pe deasupra.
Chestia portocalie e dhal de linte rosie, cu lapte de cocos.
Muratuuuri facute de tata <3. Aici doar harbuz murat, dar cu cat mai multe cu atat mai bine ;). Maioneza de naut, humus amestecat cu bucatele mici de ardei kapia copti.
O salata geniala de iarna, de radacionase (in principal): morcov, telina, sfecla, mar, maioneza.
Seminte glazurate cu sos de soia (floarea soarelui, bosan si in).
Un sos primavaratec cu leurda, spanac si smantana de seminte de floarea soarelui.
Cubulete de tofu in saramura, simplu si afumat.
Castronelul din prim-plan cu ceva maro are bucatele crocante de soia afumata, iar cel roz este o crema de sfecla cu caju, seminte de floarea soarelui, mar si hrean.