Sheperd’s pie – placinta englezeasca (vegan)

December 5, 2015

2015 Oct-5453retete vegane de iarna sheperd's pie

Sheperd’s Pie inseamna placinta ciobanului.  Este o mancare traditionala englezeasca, inca foarte populara. Se gaseste adesea in forme miniatura la patiserii sau alte locuri cu gustari la pachet. Adesea are si morcov sau mazare, dar mie imi place mai tare fara. 

Sheperd's pie vegan reteta

Piureul face o crusta aproape ca de cartof prajit, cel putin daca aveti cuptor electric, cu ventilator si incalzire pe deasupra. Este cam o treime piure si doua treimi sos cu soia si rosii. Umplutura asta este reteta mea preferata cu soia granulata. E destul de groasa, cu gust intens, fara condimente exotice, iar soia are o textura foarte faina, nu extra fiarta si prea moale cum ajunge adeseori. Este o combinatie atat de buna incat nu-mi vine sa cred ca nu a fost deja adoptata peste tot.   

Retete vegane pentru craciun 

Sheperd's pie - placinta englezeasca cu piure (vegan)
Serves 5
Write a review
Print
Prep Time
40 min
Cook Time
50 min
Prep Time
40 min
Cook Time
50 min
Piure
  1. 1 kg cartofi
  2. 5 lg. ulei
  3. 1 lgt. zahar
  4. sare
  5. apa
Umplutura
  1. 130 g granule de soia
  2. 450 g apa
  3. 50 g sos de soia
  4. 1 catel de usturoi
  5. 1 cutie de rosii cubulete (400ml)
  6. 1/2 lgt. sare
  7. 1/2 lgt. piper
  8. 1 lg. pasta de tomate
  9. 1 lgt. zahar
  10. 3 lg. drojdie nutritiva
  11. 250 g ceapa
  12. 4 catei de usturoi
  13. rozmarin
  14. ulei pentru prajit
Pe deasupra
  1. 1 lgt. seminte de susan
  2. 1/4 lgt. piper
  3. 1/4 lgt. seminte de in macinate
  4. rozmarin proaspat
Instructions
  1. Se fierb cartofii si se incalzeste cuptorul la 180ºC.
  2. Pentru soia se pune la fiert apa cu sos de soia si usturoiul maruntit. Cand clocoteste apa se adauga granulele. Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba apa la loc, cand se inchide si se acopera cu un capac sau o farfurie.
  3. Se taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc cu sarea. Cand s-au muiat si s-au rumenit putin se rastoarna intr-un castron. Se adauga drojdia nutritiva, zaharul, rosiile si pasta de tomate.
  4. Soia se scurge dupa cateva minute si se pune la prajit, in aceeasi tigaie unde fusese ceapa. Se prajeste, amestecand regulat, pana se usuca soia un pic si majoritatea bucatelelor au o parte rumenita.
  5. Se amesteca sosul cu soia si se potriveste la gust.
  6. Se scurg cartofii si se pastreaza zeama. Se adauga uleiul, zaharul si sare dupa gust. Se fac piure cat sunt fierbiniti. Se adauga ~6 lg. zeama de cartofi, cat sa se poata manevra piureul, dar sa nu fie moale si in nici un caz apos.
  7. Se pune compozitia in tava si se intinde piureul pe deasupra. Se presara semintele si putin ulei de masline.
  8. Se coace ~50 minute, pana se rumeneste pe deasupra. In cuptoarele cu gaz sau cu rezistenta jos nu se va rumeni chiar ca in poza.
  9. Se serveste fie cald fie rece.
Notes
  1. Cantitatea e suficienta pentru o tava mica, de 17cm x 35cm.
La mine sub nuc http://laminesubnuc.ro/
 reteta vegana de iarna cu soia piure

Placinta e buna si rece si calda. Abia scoasa din cuptor are crusta putin crocanta. Rece nu mai are crusta (se moaie), dar se intareste putin si e mai usor de servit si mancat. Eu parca o prefer rece. 

Craciun vegan retete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>