Sheperd’s Pie inseamna placinta ciobanului. Este o mancare traditionala englezeasca, inca foarte populara. Se gaseste adesea in forme miniatura la patiserii sau alte locuri cu gustari la pachet. Adesea are si morcov sau mazare, dar mie imi place mai tare fara.
Piureul face o crusta aproape ca de cartof prajit, cel putin daca aveti cuptor electric, cu ventilator si incalzire pe deasupra. Este cam o treime piure si doua treimi sos cu soia si rosii. Umplutura asta este reteta mea preferata cu soia granulata. E destul de groasa, cu gust intens, fara condimente exotice, iar soia are o textura foarte faina, nu extra fiarta si prea moale cum ajunge adeseori. Este o combinatie atat de buna incat nu-mi vine sa cred ca nu a fost deja adoptata peste tot.
- 1 kg cartofi
- 5 lg. ulei
- 1 lgt. zahar
- sare
- apa
- 130 g granule de soia
- 450 g apa
- 50 g sos de soia
- 1 catel de usturoi
- 1 cutie de rosii cubulete (400ml)
- 1/2 lgt. sare
- 1/2 lgt. piper
- 1 lg. pasta de tomate
- 1 lgt. zahar
- 3 lg. drojdie nutritiva
- 250 g ceapa
- 4 catei de usturoi
- rozmarin
- ulei pentru prajit
- 1 lgt. seminte de susan
- 1/4 lgt. piper
- 1/4 lgt. seminte de in macinate
- rozmarin proaspat
- Se fierb cartofii si se incalzeste cuptorul la 180ºC.
- Pentru soia se pune la fiert apa cu sos de soia si usturoiul maruntit. Cand clocoteste apa se adauga granulele. Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba apa la loc, cand se inchide si se acopera cu un capac sau o farfurie.
- Se taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc cu sarea. Cand s-au muiat si s-au rumenit putin se rastoarna intr-un castron. Se adauga drojdia nutritiva, zaharul, rosiile si pasta de tomate.
- Soia se scurge dupa cateva minute si se pune la prajit, in aceeasi tigaie unde fusese ceapa. Se prajeste, amestecand regulat, pana se usuca soia un pic si majoritatea bucatelelor au o parte rumenita.
- Se amesteca sosul cu soia si se potriveste la gust.
- Se scurg cartofii si se pastreaza zeama. Se adauga uleiul, zaharul si sare dupa gust. Se fac piure cat sunt fierbiniti. Se adauga ~6 lg. zeama de cartofi, cat sa se poata manevra piureul, dar sa nu fie moale si in nici un caz apos.
- Se pune compozitia in tava si se intinde piureul pe deasupra. Se presara semintele si putin ulei de masline.
- Se coace ~50 minute, pana se rumeneste pe deasupra. In cuptoarele cu gaz sau cu rezistenta jos nu se va rumeni chiar ca in poza.
- Se serveste fie cald fie rece.
- Cantitatea e suficienta pentru o tava mica, de 17cm x 35cm.
Placinta e buna si rece si calda. Abia scoasa din cuptor are crusta putin crocanta. Rece nu mai are crusta (se moaie), dar se intareste putin si e mai usor de servit si mancat. Eu parca o prefer rece.